fbpx

Affiliate marketing, mint passzív jövedelemforrás?

2020 januárjában még csak nem is sejtettük, hogy az első negyedév végére mennyire megváltozik az életünk. Sokan vannak, akiket a járványhelyzet újratervezésre kényszerít, vagy csak pusztán most van idejük arra, hogy új projektek, jövedelemforrások után nézzenek. Az online marketing világában mozgóknak hozunk most egy tippet: jutalékos alapon működő affiliate marketing.

Vendégposztunkból kiderül, miért érdemes belefogni az affiliate-be, melyek az első lépések, és hogy tudjuk valóban hatékony, passzív jövedelemforrássá alakítani affiliate projektünket. Jó olvasást!

Mi az affiliate marketing?

Az affiliate marketing jutalékos rendszerrel működő, ajánláson alapuló marketingeszköz. A képlet egyszerű és régről ismert: annak, akinek az ajánlására valaki vásárol a kereskedőtől, jutalom üti a markát. Tehát az, aki konverziót közvetít a webshop tulajdonosának, a bevételből jutalékot kap. Az affiliate marketingben a tartalomgyártók (bloggerek, weboldalak tulajdonosai) konverziókat közvetítenek az ügyfeleknek (főként webáruházak). A konverzió leggyakrabban termékeladást jelent, de leadek gyűjtése, űrlapkitöltés, regisztráció is lehet.

Az affiliate-ben a hirdető a valós eladás után fizet jutalékot, nem az átkattintásért vagy banner megjelenítéséért. Vagyis ha a potenciális vásárló az affiliate linkre kattintva eljut a webshopba, még nem jelent jutalékot a partner számára, valóban vásárolnia is kell. Tapasztalataink szerint azonban, ha a vásárlót már a saját affiliate projekteddel az adott áruházba terelted, kellően elköteleződik addigra, és jó eséllyel megvalósul a vásárlás.

Miért jönnének pont az én oldalamra a potenciális vásárlók?

Azért, mert olyan plusz tartalmat adsz nekik, amelyet más oldalon nem kapnak meg. Vásárlás előtt az emberek szeretnek inspirálódni, ajánlókat végigolvasni, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a piacon elérhető termékek közül a számukra legmegfelelőbbet választották ki.

Az affiliate erőssége a hozzáadott érték. Az embereknek nincs idejük arra, hogy végigböngésszék az interneten található összes ajánlót, véleményt, ezért örömmel veszik például, ha egy átfogó cikkben ezeket valaki összefoglalja nekik. Fontos, hogy hiteles légy, csak saját tapasztalatból és megbízható forrásokból dolgozz, hogy az olvasók valóban megbízhassanak a tanácsaidban, (és következő vásárlásukat is affiliate linkeden keresztül intézzék).

De nem kell feltétlenül a mélyreható terméktesztekre gondolni, a vásárlók sokszor vágynak csak egy kis inspirációra: hogyan dekorálják ki a lakásukat, milyen sporteszközt válasszanak otthonra, ha el akarnak kezdeni mozogni, vagy épp mi az a hasznos eszköz, amely eddig eszükbe sem jutott, hogy hiányzik a konyhájukból. Józan paraszti ésszel gondolkodva, egy kis kreativitással és némi kulcsszókutatással egybekötve nagyon könnyen ki lehet találni olyan témákat, amelyekről szeretnének bővebben olvasni az emberek, ám nem találni róla átfogó cikket.

A legszerencsésebb kombináció pedig az, ha olyan témát választunk ki, amely a szívügyünk és az embereket is foglalkoztatja. A munkánk mellett szeretünk barkácsolni, és mindent tudunk a különféle csiszolókról, fúrókról? Pont itt az idő blogot indítani róla!

Ez ilyen egyszerű? Már kezdem is!

Ha az imént ez a gondolat született meg benned, nagyon örülünk neki. 🙂

Az affiliate marketing passzív jövedelemforrásként van számon tartva, azonban ez nem azt jelenti, hogy semmit sem kell tenned, és az öledbe hull az eredmény. Projektjeinket állandóan gondozni kell, hogy folyamatosan nőjön az organikus elérésünk. Ahhoz, hogy olvasóközönségünket építsük/megtartsuk/bővítsük, és a cikk elolvasását vásárlás kövesse, aktuálisnak kell lennünk, és valóban olyan témákat kell feldolgoznunk, amelyek érdeklik a célközönségünket.

Szerencsére ma már minimális IT tudással is fel tud bárki állítani egy blogot vagy terméktesztekkel foglalkozó magazint. Segítségként összeállítottuk egy checklistet, amelyen ha végigmész és becsületesen elvégzed a feladatokat, a végére jó eséllyel lesz egy jól működő affiliate projekted.

 • Válassz egy hozzád közel álló témát!
 • Mérlegeld IT tudásodat, és válaszd ki, hogy milyen projektet szeretnél felállítani (pl. blogot, online magazint, katalógust), és hogy azt milyen CMS-ben szeretnéd felállítani. Mi az ingyenes WordPress-t javasoljuk.
 • Találj ki egy domainnevet, vagy szerezz meg egy felszabaduló, lejárt domainnevet, amely már rendelkezik organikus forgalommal. Így már az elején meg tudod könnyíteni kicsit a dolgodat.
 • Foglalj webtárhelyet.
 • Végezz kulcsszókutatást az adott témára.
 • Képezd magad keresőoptimalizálás (SEO) terén.

Ha pedig netán már van egy blogod, weboldalad, amit eddig csak saját magad szórakoztatására építgettél, itt az idő, hogy némi bevételt termeljen neked. 🙂

Hogy kerülök kapcsolatba a márkákkal, akik jutalékot fizetnek nekem azért, hogy új vásárlót hoztam nekik?

Kezdő affiliate tartalomgyártóként a legjobb megoldás az, ha csatlakozol egy affiliate hálózathoz. Magyarországon több hálózat is jelen van, érdemes a helyi programokra fókuszálni, sok esetben megbízhatóbbak, és a kampányaikat is helyi szinten indítják, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy hosszútávon elérhetők lesznek, ami az affiliate-ben egy fontos szempont. A hálózat tagjaként arra kell ügyelned mindössze, hogy mindig a megfelelő követőkódokkal lásd el az affiliate linkjeidet, és ha összegyűlt a jutalékod, kérvényezd a kifizetést, és állítsd ki a számlát.

A hálózaton belül különféle kampányokat érhetsz el, így az elején könnyen tudsz kísérletezni akár azzal is, hogy melyik téma áll hozzád közelebb, anélkül, hogy külön-külön kellene csatlakoznod webáruházak saját affiliate partnerprogramjaiba. Hogy milyen kampányok érhetők el, és milyen mértékű a jutalék az egyes szegmensekben, például itt tudod megnézni.

Pár külföldi projekt inspirációként a végére

Magyarországon az affiliate még nem annyira elterjedt marketingeszköz, mint külföldön. Éppen ezért is lehet érdemes most belefogni, hisz a piac nincs túltelítődve, könnyen sikerre viheted a projektedet. Hogy megerősítsünk abban, hogy az affiliate oldalak valóban hasznosak és hatékonyak tudnak lenni, hoztunk pár példát a világból inspirációként:

Ha eldöntötted, hogy belefogsz, de még vannak benned megválaszolatlan kérdések, keress minket bátran.

GUILD, a globális női vállalkozói háló

A nők felelnek a vásárlással kapcsolatos döntések 70-80 százalékáért. Nem lenne logikus tehát, hogy a cégen belül törekedjünk arra, hogy ne csak férfiak üljenek a döntéshozói székekben, amikor a célközönség többségében a nők? Egy 2018-as BCG kutatás szerint, ha a felsővezetői körben a nők és férfiak aránya kiegyensúlyozottabb lenne, a globális GDB 3-6%-kal növekedhetne, ami 2.5-5 billió dolláros fejlődést jelenthetne. A gender gap kitöltése tehát nemcsak elvi kérdés, hanem komoly üzleti felelősség. Ezt ismerte fel és támogatja most már hazánkban is a GUILD női vállalkozókat segítő startup.

Mi az a GUILD Akadémia?

Szilícium-völgyből nőtte ki magát a női vállalkozókat támogató startup, a GUILD, akik idén már Európából és Ázsiából is várják a jelentkezőket. Olyan nagy nevek álltak a kezdeményezés mellé, mint például WeWork Labs, Outsite, iFundWomen és Zazmic. A GUILD nemcsak egy vállalkozásfejlesztő program, hanem egy óriási, kiterjedt támogatói háló, aminek segítségével lazulnak a határok a globális piacon, segítve ezzel többek között a női alapítású magyar startupok növekedését is. A jelentkezéseket a GUILD Akadémiára december 20-ig várják a szervezők.

GUILD the experts, GUILD akadémia
Forrás: letsguildacademy.com

Kulcsszavakban, hogy miért óriási lehetőség a GUILD a CEE régióban:

 • Globális piac
 • Hozzáférés a szilícium-völgyi tudáshoz
 • Erős női támogatói háló
 • Üzleti randi befektetőkkel
 • A GUILD Akadémia végén pitch világszínvonalú befektetőcégek előtt (Lightspeed Ventures, Astia Angels, Golden Seeds, Spero Ventures)
 • 20.000 dollár értékű fődíj
GUILD akacemy map
Forrás: letsguildacademy.com

Interjú Páti Diánával

Ismerjétek meg Páti Diánát, aki a GUILD női vállalkozói hálózat terjesztésén dolgozik jelenleg a CEE régióban. Diána, korábban egy belga startupökoszisztémát építő szervezet, a Startups.be európai projektkoordinátoraként tevékenykedett. Ehhez szorosan kapcsolódva az Európai Startup Network (European Startup Network) megalakulásában is részt vett, majd lett az egyik programmenedzsere. A startupokhoz való vonzalom innen ered, valamint mindig is közel álltak hozzá a social impact projektek, amik a vállalkozói szférában alulreprezentált csoportoknak nyújtanak lehetőséget a kitörésre. Ezért alapította meg a társával, Yonca Braeckmannal az Impact Shakers-t 2018-ban, aminek keretében társadalmi vállalkozások mellett női vállalkozókat és a nők vállalkozóvá válását támogatják.

Milyen típusú projektek, cégek jelentkezését várjátok?

Bármely termékötlettel vagy szolgáltatással lehet jelentkezni, amely magában hordozza a skálázhatóság lehetőségét. Lehet akár egy borkóstoló platform, utazási matchmaking szolgáltatás, intelligens babafigyelő vagy digitális diagnosztikai vállalat – szabad elengedni a fantáziát! Az alkalmazott “rapid prototyping” módszertan leginkább a skálázható és digitális üzleti ötletek megvalósításában nyújt segítséget. A curriculum emiatt nem feltétlenül passzol pl. egy helyi étterem megnyitásához vagy egy webshopos termékhez. Ha bizonytalan valaki, beleillik-e az ötlete a programba, akkor mielőbb vegye fel a kapcsolatot az info@theguilded.org címen. (angolul)

Csapatok is jelentkezhetnek vagy csak személyek?

Személyek jelentkezését várjuk elsősorban, akik ötletfázisban vannak, és szeretnék elkezdeni megvalósítani az ötletüket. Amennyiben már van egy csapat, semmi akadálya, ebben az esetben egy személy vesz részt és képviseli az ötletet.

Ennek a programnak mi a legnagyobb előnye más startupprogramokkal szemben?

A nemzetközi kapcsolati háló, a rendszeres ún. “Mastermind circle” a csoport tagjai között és a szilícium-völgyi mentorok, szakemberek segítsége a program során. Olyan személyekhez is eljuthat és kérdezhet a résztvevő, mint pl. Chris Yeh, sorozatvállalkozó-befektető, aki a LinkedIn alapító Reid Hoffmannal írt Blitzscaling könyvével vált ismertté világszerte a vállalkozói körökben. A 12 hetes programot egy demo day zárja, ahol olyan neves befektetők előtt prezentálhatják ötletüket a résztvevők, mint a Lightspeed Ventures, Astia Angels, Golden Seeds vagy a Spero Ventures.

Mesélj kérlek a szervezet hátteréről, víziójáról és hogy neked mi a szereped a történetben.

A név ötletét a középkori céhek adták, melyek elsősorban iparosok vagy kereskedők érdekvédelmi társulásai, amelyek az európai városokban a középkorban jöttek létre. Az alapító Anne Cocquyt, európai vállalkozónő, aki a Szilícium-völgyben találta meg a számításait és ott alapította meg a GUILD-et. A GUILD azon alapszik, hogy együtt, összefogva többet lehet elérni, mint külön-külön. A megfelelő emberek összekapcsolásával egy olyan értékvezérelt közösséget épít, amely egyesíti a technológia előnyeit az emberi kapcsolatokkal. A vállalkozói hálózat több ezer vállalkozó nőt köt össze világszerte. A platform mesterséges intelligenciára alapuló algoritmusa segít abban, hogy a megfelelő személlyel tudjunk kapcsolódni, emellett rendezvények is színesítik a network kínálatát a közösség számára.

Az én szerepem a hálózat megismertetése és beindítása a közép-kelet-európai régióban mint CEE ambassador.

Hogyan látod a környezetben a női vállalkozói helyzetet? És hogyan ítélnéd meg a női vállalkozói szférát a belgával összehasonlítva?

Egyelőre még Belgiumban élek, de jövő év elején közelebb, Ausztriába költözöm családi okokból. Nagyon érdekes összevetni a belgiumi tapasztalatomat, mert hiába gazdagabb ország, ez nem feltétlenül hat ösztönzően a nők vállalkozóvá válására. Kiváló támogatói programok, inkubátorok és akcelerátorok vannak az országban, ugyanakkor a számok alapján itthon több a vállalkozónő és valamivel nagyobb a vállalkozói hajlandóság.

Szerinted mi az első számú oka a gender gapnek?

Ez a kérdés roppant összetett, és nincs rá egyszerű válasz. A női-férfi szerepek beidegződése továbbra is kihívások elé állítja azokat a nőket, akik vállalkozásra adják a fejüket. Egy lehetséges ok, amit sajnos sokszor érzékelek magam körül, az az imposztor-szindróma. Sok nő nehezen hiszi el, hogy elég jó, amit csinál, és kételkedik magában, hogy helyt tud-e állni különböző szerepekben. A nőkre nehezedő nyomás miatt is tartom fontosnak, hogy példaként tekintsünk azokra, akik ezt az utat választják, mutassuk be őket, és hallgassuk meg a tapasztalataikat. Ahhoz, hogy megváltozzon a narratíva a férfi-nő kérdésben, a sokszínűségben rejlő lehetőségekre kell helyezzük a hangsúlyt. Tudtad például, hogy egy friss BCG felmérés szerint, ha világszerte ugyanannyi nő válna vállalkozóvá, mint férfi, akár 3-6%-os globális GDP növekedést érhetünk el? Elméleti szám, de jól mutatja a kiaknázatlan potenciált.

Mik azok az értékek, amiket szerinted a Silicon Valley network és tudásbázis adhat?

Gondolkodásmód és kapcsolati háló. Vitathatatlan, hogy egészen másképp gondolkodnak a vállalkozásokról az óceán másik felén, gyorsan és hatékonyan építenek globális cégeket a Völgyben. Ehhez egy szisztematikusan felépített terv, rapid validálás, az ügyfelek hatékony elérése, az értékajánlat dinamikus, a validálás függvényében alakított iterálása és egy ezt leképező üzleti terv szükséges. Az alapok mellett pedig az a kapcsolati tőke, amit a program ad megnyithatja a kapukat a nemzetközi piacra lépés irányába.

Mire számíthatnak a résztvevők a 12 hetes akadémia végén?

Az akadémia programja az első lépésektől, azaz az ötlet élesítésétől, a probléma-megoldás megfogalmazásától eljutnak a termék vagy szolgáltatás első verziójához. A program végén egy virtuális Demo Day-en lesz lehetőség bemutatkozni a Szilícium-völgy egyes neves tőkebefektetői előtt.

Az akadémia részvétele nélkül is lehet csatlakozni a networkhöz?

Az akadémia nem feltétele a networkhöz csatlakozásnak. Az akadémiát azoknak ajánlom, akik az első lépéseket teszik a vállalkozóvá válás felé, profi segítséggel szeretnének az ötlettől az első prototípusig eljutni 12 hét alatt, valamint nyitottak egy nemzetközi, proaktív és gyakorlatias angol nyelvű programra.

Jelentkezés: letsguildacademy.com

Deadline: December 20.

A Girl Does Business közösség 20% kedezvményben részesül. Ha igénybe szeretnéd venni, akkor a jelentkezésnél használd a Budapest20 kupon kódot.

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni.

Hoi An élmények

Kisváros köntösbe rejtett nagyvárosról van szó, legalábbis a mindennapi életet tekintve. Majdnem minden este több izgalmas program közül lehet választani, kielégítve mindenféle kultúrális igényt. Fantasztikus standup comedy humoristák lépnek fel a város különböző pontjain, tehetséges zenészeket hallgathatsz élőben, új helyi kézműves söröket kóstolhatsz, reggelig bulizhatsz vagy ha éppen nyugira van szükséged a helyiekkel együtt a nap lementével fekhetsz és kora reggel kellhetsz kihagyva a nyüzsgő várost és az éjszakába nyúló partykat. Hoi An bármi lehet, amire éppen szükséged van. Harminc csodás napot töltöttünk itt, aminek imádtam minden percét.

Hoi An óváros (Old Town)

Hoi An óvárosa 1999-ben lett UNESCO Világörökség részévé nyilvánítva. Remek állapotban őrizték meg az utókornak a Dél-Kelet Ázsia egyik legfontosabb történelmi kereskedelmi kikötővárosát. Hihetetlenül bájos része Hoi An-nak, tele árusokkal, jobbnál jobb éttermekkel, bérelhető csónakokkal és hangulatos Vietnámra jellemző lámpákkal. Kapható minden a mangó tortától (mango cake) kezdve, a kézművessörökön át egészen az egyénre szabott ruhákig minden. Ha teliholdkor jársz Hoi An-ban, mindenéppen sétálj végig a sötétbe borult lampionokkal megvilágított Óvároson. Egyszerűen mesés.

hoi an ancient town full moon

Márvány-hegység (The Marble Mountains)

Hoi An Márvány hegységÉrdemes körülnézni Hoi An környékén is. Imádom a természetet, úgyhogy nekem adott volt, hogy legalább egy napot a harmicból a természetben fogok tölteni. Hoi An-tól csupán 30km-re található a Márvány-hegység. Kultúrális és természeti élmény egyszerre. Buddhista templomok épültek a hegy oldalára és a barlangjai szentélyekkel van tele. Ha minden második lépésnél nem erőltetnének rád az árusok egy nevető buddha szobrot egészen spirtuális élmény is lehetne. A túra nagyjából egy óra alatt teljesíthető edzettségtől függően. Vigyél magaddal fém szívószálat, hogy a túra közben vásárolt kókuszdiódból környezettudatosan idd ki a kellemesen frissítő kókuszvizet.

Hoi An Márvány hegység szerzetesek

Hoi An márvány hegység kilátásA hegy tetejére érve a kilátóból látszik a tenger egy része és a kilátást rongáló óriási épülőben lévő hotel tömb. Kicsit elszomorít, nem a fejlődés, hanem a meggondolatlan építkezés, ami nagyon jellemző ázsiára. Ez a túra óriási élmény lehetett volna a meghitt templomokkal, márvány kövekkel és barlangokkal, ma már sajnos egy turizmus és helyiek áltak kifacsart látványosság.

Hoi An márvány hegység

Ha teheted, akkor most nézz körül Ázsiában, mert nem a hagyományőrzés irányába mutat a tendencia. Fedezd fel addig, ameddig még élvezhető.

Rum kóstolás: Distillerie d’Indochine

Két francia srác úgy döntött, hogy szeretne egy igazán különleges rumot létrehozni, hagyományos alapokon, de újszerű módszerekkel és helyi alapanyagokkal. Ebből született meg a SAMPAN nevű rum márka, ami annak ellenére, hogy csak néhány lépett piacra, óriási nemzetközi sikereket ért el. Túlzás nélkül állíthatom, hogy életem legfinomabb rumát kósolhattam meg. Pontról pontra végigittuk a menün szereplő varázslatos koktélokat, hogy biztosan átjöjjön a Distillerie d’Indochine érzés.

villa mai tai
Forrás: distillerie-indochine.com

A rumgyár mellett hozzájuk tartozik a stílusos Villa Mai Tai, ahol a rummaraton és az éjszakai fürdőzés között/után meg tudsz pihenni és talán józanodni is egy kicsit. Mi nem foglaltunk szállást, ezért a menü végeztével a parton heveréztünk pár órát. Nettó három liter víz és két napszúrás után indultunk csak vissza Hoi An-ba.

distillere d'indochine rum kóstolás

Jelenleg 3 féle fehér SAMPAN rum kapható, 48%-os, 54%-os és 65%-os. A különbség a rumok ízét tekintve, hogy a magasabb alkolholtartalmú rum kevésbé lett vízzel felhigítva, így karakteresebb íze maradt. Érdekesség, hogy a rumot cseppenént kell vízzel kigítani, mert ha egyszerre túl sok víz kerül a rumba, akkor elveszíti a jellegzetességét és túl híg lesz. A 65%-os rum íze a francia l’eau de vie-re (magyar pálinka) emlékeztetett. Spice rum még nem szerepel a palettán, de a szakács már dolgozik rajta. Két kísérleti ízt meg is kóstolhattunk: kakaósat és egy fehér borsosat. Mind a kettő isteni finom volt! Nem lepődnék meg, ha néhány éven belül olyan klasszikusok mellett emlegetnék a Sampan-t, mint például a Sailor Jerry rum (volt ügyfelem), Kraken vagy a The Real McCoy rum márkák.

Coworking és kókuszos kávé

A produktivitásom két alappillére Vietnában a Hub Hoi An Coworking és az isteni kókuszkávé volt. Ahogy már a korábbi digitális nomád kalandokról szóló cikkekben említettem, úticélt nem csak a helyi látványosságok alapján választunk, hanem a közösségek után megyünk.

Hub Hoi An Coworking

Emberként az egyik legnagyobb szükségletünk, hogy tartozzunk valahova, még ha csak egy rövid időre is, meg hát azért is kezdtünk el utazni, hogy minnél több embert megismerhessünk, ami sokkal könnyebb szervezett keretek között. Nem beszélve arról, hogy kellett egy biztos pont, ahol nyugodtan tudunk dolgozni. Szerintem a közösségi irdák egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell minden egyes reggel eldöntened, hogy honnan dolgozz, hanem robotmód a reggeli rutinod után elindulhatsz a produktivitásod oázisába. Minnél kevesebb jelentéktelen döntést kell meghozni egy nap, annál könnyebb fókuszálni a fontosabb kérdésekre.

Hub Hoi An Coworking közösségi iroda
Forrás: hubhoian.com

A Hubért feltétlenül érdemes Hoi An-ba utaznod, de a kókuszkávét otthon is elkészítheted. A szállásunktól, (Kudos appartments – 8500000 vnd / hó) 5 perc sétára lévő 145 Espresso Cafe írtó cuki tulaja nem csak megmutatta puszta kedvességből, hogy hogyan kell elkészíteni a kókuszkávét, hanem le is írta a receptet.

Vietnámi kókuszos kávé recept

Hozzávalók

 • 1 espresso
 • jég: a srác a fél mixert telerakta jéggel
 • 60 ml kókusztej (100 ml, ha vegán módon készítenéd el)
 • 30 ml cukorszirup (szerintem abszolút kihagyható, mert a kókusz miatt elég édes)

vitenám kókuszávé recept és kép

Elkészítés
1. keverd össze a tejeket (tejet) és a cukorszirupot.
2. a turmixgépedet rakd félig jéggel (kb egy fél literes pohárnyi jég)
3. add a tejet a jéghez
4. turmixold ameddig kásaszerű állaga nem lesz
5. főzd le a kávét
6. vegyél elő egy nagyobb poharat, kanalazd a kávét a pohárba, tornyozz annyi jeget, amennyit tudsz, végül pedig add a torony köré fokozatosan a kávét
7. ízlés szerint tehetsz a tetejére kókuszchipset.
A kókusztej alatt nem a sima kókusztejet érti a recept, hanem a főzéshez használandó sűrűbb krémszerű kókusztejet, például, amit a krémlevesbe vagy curry-be tennél. Ha vegán módon szeretnéd elkészíteni, akkor a sűrített tej helyett használj több kókusztejet.

Ruhák csak Rád szabva

Vietnámban több szabóság van, mint étterem. Szinte lépésenként újabb divatboltokra bukkansz. A legtöbb varrónő hasonló design-t és anyagokat használ, de hidd el nekem, hogy ruha és ruha között óriási különbség lehet, ha kifejezetten Rád szabják. Hölgyek: ez azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül melltartót hordani, mert tökéletesen illeszkedik rád a ruha, kiemelve és segítve a vonalaidat. Nem csak ruhákat méreteznek egyénre szabva, hanem cipőt is vásárolhatsz úgy, hogy az első lépés, hogy leveszik a pontos méreteidet.  Helyi szabóságtól vettem szandált Vietnámban, amit egyszerűen imádok! Eszméletlenül kényelmes és tartós. A szandálért 350.000 VND-t fizettem (4500 Ft), a ruháért pedig 250.000 VND-t (3200 Ft).

Hoi An szabóság

Strandok és koktélok

A legcsodásabb tengerpart, ahol valaha fürödtem. A víz tiszta, kellemes és nincs tele műanyag szeméttel, mint Koh Lantánál. Ha ide készülsz utazni, hozz magaddal úszószemüveget és kezd a napot egy kiadós úszással a frissítő vízben. A parton egymás mellett sorakoznak az éttermek és bárok, akikhez jellemzően napozóágyak is tartoznak, amiket a fogyasztás elenében vagy minimális összegért cserébe egész nap korlátlanul használhatsz.

A kedvenc helyünk a parton a Fisherman nevű vegán étterem lett (igen, ők is látják az iróniát). Itt lehet kapni a legfinomabb Pho-t (ejtsd fha) és a kedvenc avokácós cukkinis tésztámat is. Elég nagy koktél választékuk van, ha nem vagy oda a sörért, a vizespalackodat pedig ingyen újratöltik és ha kéred jeget is tesznek bele. Jamievel rászoktunk, hogy az utolsó néhány munkaórát, még sötétedés előtt a parton fejezzük be, amire tökéletesen alkalmas a Fisherman, mivel nem csak a Wifi biztonságos, hanem legalább 6-7 konnektor is a rendelkezésedre áll. Vietnámban viszonylag könnyű Wifi-s kávéházakat és éttermeket találni a munkához, ha nem szeretnél közösségi irodára költeni.

Rizsmezők, rizsmezők hátán

Az időjárás ideális körülményeket biztosít a rizstermeléshez Vietnámban, aminek köszönhetően Thaiföld után a világ második legnagyobb rizsexportőre. A helyiek kalóriabevitelének 75%-áért felel a vietámiak által hívott fehér arany, azaz a rizs.

Hoi An rizsföldek

Érdekesség, hogy a Hoi An-ban termelt rizst, amit a mezők mellett vagy a házak előtti utakon szárítanak, saját fogyasztásra szánják. A rizs majdnem minden hagyományos vietnámi étel alapja, akár rizs formában, vagy a tavaszi tekercshez használatos rizs papírként vagy a híres Pho-ba tett rizstisztaként. Én személy szerint odavagyok a rizsért, ezért nekem egyáltalán nem tűnt unalmasnak vagy egyhangúnak a vietnámi konyha.

Vietnámi főzőkurzus

Számomra része az új kultúrák felfedezésének, hogy megismerem közelebbről a helyi ízeket. Hoi An abszolút turista barát város, óriási főzőkurzus választékkal. Mi a Hoi An Eco Cooking Class főzőkurzusán vettünk részt. Profi szervezés, piacozás, csónak túra kézhez kapott receptek és korrekt árak  (9.600 Ft/fő) jellemzik az Eco Cooking Class-t. Abszolút ajánlom őket. Összehasonlítva a thai főzőkurzussal Koh Lanta-n viszont, feltűnt, hogy a Time For Lime főzőkurzus közvetlenebb és barátságosabb élményt nyújtott, amiért nekem ők közelebb állnak a szívemhez, de ez egyéni preferencia kérdése.

A vietnámi alap recepteket azóta meg akarom tanulni, amióta Budapesten az Inez Bagel shop melleti vietnámi étteremben megkósoltam a friss nyári tekercset. Egy hónapot töltöttem Vietnámban, de még mindig a budapesti vietnámi étterem viszi a nyári/tavaszi tekercs pálmát.

Vietnám SIM kártya

Nagyon nagy szerencsénk volt a tulajjal, akitől a szállást béreltük, mert mindenben segítettek, beleértve a SIM kártyát is. A tulaj párja, Anh az első napon elvitt minket a telefonszolgáltatóhoz és rajta keresztül helyi SIM kártyát tudtunk vásárolni egy hónapra fejenként 160.000 VND-ért. Sajnos ha nincs aktivitás a SIM kártyán, akkor automatikusan érvénytelenítik, ezért amikor legközelebb Vietnámba megyünk, ismét újat kell vennünk.

Kérdésed van Vietnámmal kapcsolatban? Írd meg kommentben vagy küldj üzenetet! 🙂

 

 

Digitális nomád utasbiztosítás

Digitális nomád utasbiztosítás, mint csomag, a hagyományos utasbiztosítóknál sajnos nem létezik, ezért digitális nomádként nehéz olyan utasbiztosítást találni, ami az egész világot, de legalább a népszerűbb digitális nomád desztinációkat lefedi. Indulás előtt ezért problémát okozhat minden utazást érintő területen megnyugtató megoldást találni.

Ebben a cikkben összehasonlítom nektek a cikk írásakor elérhető utasbiztosítókat. Az árat magamra szabva kalkuláltam, tehát eltérhet a publikálás után eltelt idő és a különböző igények miatt.

Hagyományos utasbiztosítások

Először nézzük a hazánkban népszerű biztosítókat. Hasonló kritériumokat tápláltam be az online kalkulátorba minden esetnél, hogy könnyebben össze lehessen hasonlítani az itthon elérhető opciókat.

Allianz biztosító

Ha az Allianz-al kötnél biztosítást, akkor még utazás előtt el kell intézned, különben csak külön engedéllyel szerződhetsz le velük. A telefonos tájékoztatójuk alapján sajnos nem lehet velük olyan biztosítást kötni, hogy például biztosít egész Ázsiára, hanem minden egyes utazás előtt külön le kell szerződni, ami nagyon macerás lehet, főleg mert digitális nomádként ezer más utazással kapcsolatos feladatod van, no meg azért sem opció, mert ugye csak Magyarországon tartózkodva lehet biztosítást kötni.

Allianz utasbiztosítás digitális nomád
Forrás: Allianz

Az Allianz biztosító alap utasbiztosításai Európa, Oroszország és Törökországra érvényesek. Ha Ázsia országaiba, Afrikába (kivéve Tunézia, Egyiptom és Marokkó) vagy Észak-Amerikába utazol, akkor az alapdíjon felü 50% pluszt számolnak fel. Erről bővebben ebben a doksiban olvashatsz. Ha  Észak-Amerika, Közép-Amerika és Karibi szigetek, Dél-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland területére utaznál, akkor a  II. pótdíj kategóriába esik az utazásod, ami 100% extra biztosítási díjat jelent.

UNION Biztosító

Bárhol, bármikor bármennyi időre megköthető világjáró utasbiztosítást kínál az UNION Biztosító. A weboldalukon keresztül könnyedén megtudhatod, hogy mennyibe kerülne a biztosítás. Én egy felnőttre, 365 napra, alkalmi sportolással, Európán kívülre számoltam. Mind a kettő alap műszaki tárgy biztosítást is tartalmaz. A kritériumok alapján két csomag közül választhatnék:

Világjáró Horizont Prémium

Évi 399.675 Ft-ért (havi 33.306 Ft) biztosítják az egyészségügyi ellátást 150 000 000 ft-ig, 250.000 Ft-ig a műszaki tárgyakat és a többi alapkritérium is stimmel, viszont ha törlik a járatot és szállást kell foglalni, akkor az sajnos saját kontóra fog menni. Éppen ezért szerintem ez a csomag kissé (nagyon) túl van árazva.

UNION Világjáró Horizont prémium ártábla
Forrás: union.hu

Világjáró Horizont

Olcsóbb kategóriába tartozik a Világjáró Horizont csomag, amivel évente 284.700 Ft-ért alacsonyabb határértékig biztosítanak. Szerintem bőven elég az, amit ez a csomag nyújt, hacsak nincs romokban a szervezeted, halálzónába utazol vagy méregdrága eszközökkel vagy felszerelve.

UNION Világjáró Horizont ártábla
Forrás: union.hu

Groupama Biztosító

A Groupama felületén keresztül könnyen ki tudod számítani online, hogy mennyibe kerülne egy évre az utasbiztosítás. Amit hiányoltam a platformról, hogy a kalkuláció során választani kell, a Bázis, Komfort és Prémium közül, viszont nem informálnak arról, hogy mi a csomagok közötti különbség, még a kalkuláció után sem látod, hogy a válaszott csomagod pontosan mit tartalmaz. Ha szeretnél tájékozódni a csomagokról, akkor a letölthető doksik résznél találhatod meg a termékismertető pdf-et.

Groupama utasbiztosítás
Forrás: groupamadirekt.hu

A komfort biztosítás egy évre 281 637 Ft-ba kerül, pár ezer forinttal kevesebb, mint az UNION Biztosító alapcsomagja. A Groupama az OTP Csoport Parnere, úgyhogy ha rendelkezel OTP bankkártyával, akkor 10% kedvezményben részesülsz.

AEGON Direkt Biztosító

Éves szerződést csak a biztosító előzetes jóváhagyásával lehet kötni, ezért az online kalkulátorral 30 napra számoltam. Szintén európán kívüli országokkal. Hozzáadtam a Kütyü Plusz extrát is, ezért a kalkulált ár magasabb, mint az alapcsomag.

Aegon biztosító kütyü plusz
Forrás: aegondirekt.hu

Sajnos az Aegon biztosítás sem terjed ki olyan előre nem látható problémákra, mint törölt járat, késett járatból adódó átszállási problémák, ami igaz, hogy nem gyakori, de pont elégszer fordul elő. Ha pedig éppen drága helyen történik meg veled, akkor egy vagyont kell fizetned, hiába van utasbiztosításod.

Aegon utasbiztosítás árak
Forrás: aegondirekt.hu

SafetyWing – Nomád utasbiztosítás

A hagyományos utasbiztosítások drágábbak, ráadásul nem felelnek meg a minimum nomád feltételeknek, mint például

 • bárhol, bármikor megköthető online szerződés
 • az egész világra kiterjedő védelem (de legalább egy nagyobb földrészre)
 • törölt, késett járatokra is érvényes anyagi segítség
 • poggyászbiztosítás
 • alap egészségbiztosítás
safetywing digitalis nomad utasbiztositas
Forrás: safetywing.com

A SafetyWing ezeket mind tartalmazza, ráadásul sokkal olcsóbb, mint az itthon köthető biztosítások. Havi 36.96 dollárba, azaz 11.100 Ft-ba kerül úgy, hogy bármikor lemondhatod, nincsenek éves szerződés kötelezettségek és kiszolgálja az összes digitális nomád igényt a műszaki cikkek biztosításán kívül.

A véleményem szerint ez a legkedvezőbb opció, de ha tudsz még más nomádbarát utasbiztosítóról, kérlek írd meg és frissítem a cikket.

*kötelező blabla: A cikket 2019 Október 7-én írtam, a biztosítással kapcsolatos információk azóta eltérhetnek, illetve szelyenként változhatnak.

 

Mit tegyél WordPress hacker támadás esetén?

Kevés félelmetesebb dolog van, mint amikor rájössz, hogy feltörték a WordPress weboldalad. Két idegösszeroppanás között, vegyél egy mély levegőt, majd menj végig a WordPress hacker támadás esetére összeállított életmentő listámon.

Nyugalom

Semmi ok a pánikra. Nem te vagy az első, akivel ez megtörtént. A nyílt forráskódú WordPress weboldalaknál nem meglepő, ha feltörik őket, főleg ha “free nulled theme” kulcsszavakkal talált ingyenesen összevadászott vírusbarát WordPress témát használsz.

A fizetős megoldások közül az Elementor pro WordPress építőt ajánlom, mert hihetetlenül egyszerű használni és programozói tudás sem kell ahhoz, hogy csodaszép egyéni weboldalad legyen.

Az egyik ismerősömnek egy “ingyenes” WordPress téma miatt lett vírusos a weboldala és ennek következményeként nem tudott Google Ads kampányokat futtatni hónapokon át. Végül fizetős témával kellett újraépítenie az egész weboldalát. Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha fizetőt témával kezdi és nem veszít komoly összegeket az “ingyenes” megoldással.

Védekezés WordPress támadás ellen

A leghatékonyabb védekezés nem a támadás, hanem a megelőzés. Ha most ezt a cikket olvasod, akkor esélyes, hogy már feltörték a WordPress weboldalad, viszont amint elhárítottad a problémát, javaslom, hogy implementáld a következő óvintézkedéseket. Görgess lejjebb, ha már támadás alatt állsz.

Megbízható tárhelyszolgáltató

Válassz megbízható és kommunikatív tárhelyszolgáltatót. Baj esetén, így szakértői segítséget kapsz és nem egyedül kell megkűzdened a támadóval. Az én weboldalaim ezért a kedvenc tárhelyszolgáltatómnál, a Webonicnál vannak biztonságban már évek óta. Szerencsére nem kellett sokszor igénybevennem az ügyfélszolgálatot, de amikor szükségem volt rájuk, azonnal segítettek.

Biztonsági WordPress bővítények

Összegyűjtöttem nektek néhány ingyenes és fizetős plugint, amivel védekezhetsz a WordPress weboldal támadások ellen.

Sucuri -$199

A plugin piacon talán az egyik legütősebb megoldás az évi 199 dollárba kerülő Sucuri. Napi rosszindulatú vírus ellenőrzést és írtást, biztonsági falat és ügyfélszolgálatot biztosít. Akkor ajánlom, ha a weboldaladon keresztül naponta óriási tranzakciót bonyolítasz vagy a céged brandjelenléte olyan fontos, hogy nem engedheti meg magának, hogy feltörjék a weboldalát és random spam pornó linkek tegyék színesebbé a tartalmat.

MalCare – $99

A Securi-nál olcsóbb szolgáltatást kínál a MalCare. Évi 99 dollárért cserébe megszabadítanak a rosszindulató vírusoktól (Malware), megvédenek a támadások ellen és ügyfélszolgálatot biztonsítanak, ha történne valami.

Wordfence – INGYENES

Több, mint 3 millió aktív felhasználó támasztja alá, hogy az egyik legjobb ingyenesen elérhető WordPress plugin a bizonságos weboldaladért a Wordfence. A segítségével monitorozhatod a website traffic-ot, ellenőrzheted, hogy vírusos-e a weboldalad és védelmet kapsz a támadások ellen. A prémium verzióval évi 99 dollárért erősebb biztosági falat kapsz és letiltja a feketelistás IP címeket is.

iThemes Security – INGYENES

Korábbi nevén Better WP Security ismert iThemes Security lehetővé teszi a két lépcsős belépést, beáállíthatod, hogy bizonyos időszakban (pl éjszaka) ne lehessen belépni a weboldaladra, limitálhatod a belépési próbálkozásokat, rendszeres database backup-ot biztosít, amit emailben kapsz meg, ráadásul WordPress Salts és titkos kulcsokat is kezel. Ezzel a pluginnal is figyeltetheted és védheted a webololdalad vírusok ellen. A pro verziót előfizetés évi 48 dollártól kezdődik, amihez ügyfélszolgálat és baj esetén szakértői segítség jár.

All In One WP Security & Firewall – INGYENES

Az All in One WP plugin eleget tesz a nevének, tényleg benne van minden, ami kell, ráadásul teljesen ingyenesen elérhető. A Yoast SEO WordPress pluginhoz hasonlóan megmondja a tutit, tehát nemcsak véd, hanem feltérképezi a weboldaladat biztonsági szempontból és jelzi, ha módosítanod kell valamin. Több, mint 800,000 aktív felhasználó és solid 5 csillagos értékelés biztosít arról, hogy ez a plugin annak ellenére, hogy teljesen ingyenes, nagyon szuperül működik. Ha mégis hibát észlelnél, akkor az ügyfélszolgálatuk a rendelkezésedre áll.

Rendszeres frissítés

A WordPress témák és pluginok rendszeres frissítésével csökkentheted az esélyét, hogy feltörik a weboldalad, mivel az elavult file-okon keresztül, így nem jutnak be.

Erős jelszó

Jelszó123, születési dátum, párod neve, céged neve és hasonló gyenge jelszavak használatával csak szélesebbre tárod a kaput a támadók előtt. Nehezítsd meg a heckerek munkáját, válassz bonyolultabb, nehezebben feltörhető jelszót.

SSL tanúsítvány

Van kis lakat az URL-ed előtt? Ha nincs, akkor

 • Veszélynek teszed ki a felhasználóidat
 • A Google is kevésbé szeret (SEO)
 • Többet fizetsz a Google  hirdetésekért

Még sorolhatnám tovább, hogy mi minden miatt elengedhetetlen, hogy a weboldalad rendelkezzen SSL tanúsítvánnyal. Az SSL lényegében azt jelenti, hogy a számítógépek között küldött információ titkosított, hogy csak a jogosultak férhessenek hozzá. Olyan, mint amikor általános iskolában el szerettél volna juttatni egy darab papírra írt üzenetet az óra alatt a barátnődnek/barátodnak, de nem szeretted volna, hogy a többi osztálytársad is tudja, hogy miről szól az üzenet. Ezért az általatok kitalált titkos nyelven írod le az üzenetet és küldöd tovább, hiszen tudod, hogy csak a “jogosult” fogja megfejteni a tartalmat. Ennél kicsit bonyolultabban működik az SSL Encrypts (titkosítás), de elvben ugyanaz.

Különösen fontos a használata, ha a szenzitív adatokat kezelsz, ezért a legtöbb fizetési rendszer használatához már kötelező, hogy telepítve legyen. Vannak fizetős SSL tanúsítványok, de első körben nézz utána, hogy a tárhelyszolgáltatód ad-e ingyenes tanúsítványt az előfizetésedhez. A Webonic előfizetések mellé például jár 🙂

 

Lépések, ha már feltörték a weboldalad

A probléma feltérképezése

Először is tudnod kell, hogy mivel nézel szembe. Ha jelzed a problémát a tárhelyszolgáltatódnak vagy szakérti segítséget veszel végül igénybe, akkor hamarabb tudják orvosolni a helyzetet, ha már tudod a választ néhány alapkérdésre:

 • Be tudsz jelentkezni az admin felületre?
 • A domain-ed át van irányítva egy másik weboldalra?
 • A Google már beindexelte nem biztonságos weboldalként az oldaladat?
 • A weboldaladon vannak vírusos linkek?

 

Theme Authenticity Checker (TAC) plugin futtatásával megtudhatod, hogy a WordPress témád tartalmaz-e vírusos file-okat és ha igen, akkor hol találhatod őket meg.

Jelezd a tárhelyszolgáltatódnak

Ha megosztott szerveren tárolod a weboldaladat, akkor esélyes, hogy nem csak a te weboldaladat érte támadás, hanem a szomszédokat is. Ilyenkor (jó esetben) a webtárhely szolgáltató már tud a problémáról és dolgozik a megoldáson. Ha profi helyen van a weboldalad, akkor segítenek megtalálni a probléma forrását és kivédeni a támadást, akkor is ha csak csak a te weboldaladat törték fel. Amennyiben nem segítenek vagy napokat kell várnod a válaszra, akkor lehet, hogy ideje szolgáltatót váltanod.

Weboldal backup

Állítsd vissza a weboldaladat a támadás előtti állapotára. Egyszerű megoldás lehet, ha a támadás időpontja és felfedezése között nem töltöttél fel értékes tartalmakat. A korábbi verzió visszaállításával törlődik minden, amit a vírusmentes állapot után adtál hozzá. Minden cikk, komment, feltöltött termék. Minden. Ha nem szeretnél tartalmat veszíteni, akkor manuálisan kell megtalálnod a problémát és kitakarítanod a weboldalad.

Csukd be a hátsóajtót

A leggyakoribb eset, hogy a hátsóajtón (backdoor) szüktek be a támadók, az elavult WordPress téma és plugin file-okon keresztül. Frissítsd a használatban lévő pluginokat és témát. Azokat amik nincsenek használatban, pedig töröld az admin felületen vagy FTP-n keresztül. Nincs már rájuk szükséged, csak lassítja az oldalt és nyitott ajtókkal csalogatja a heckereket.

Víruskeresés (Malware)

Futtass víruskereső szoftvert a WordPress oldaladon. Theme Authenticity Checker (TAC) bővítménnyel a WordPress témádal tudod leellellenőrzni. IsItWP Security Scanner, Securi által kínált ingyenes online víruskeresővel, pedig az egész weboldaladat át tudod vizsgálni.

IsItWP Security Scanner víruskereső WordPress hachker támadás

Hozzáférések és jelszavak

Nézd meg, hogy kiknek van jogosultsága a weboldaladhoz és ha valami gyanúsat vagy ismeretlent látsz, töröld az adott felhasználót (Users / All users). Cseréld le a régi jelszavaidat automatikusan generált biztonságos jelszavakra minden olyan felületen, ahol be lehet lépni a weboldaladra:

 • MySQL
 • cPanel
 • WordPress admin
 • FTP

Gyenge WordPress jelszó, feltört WordPress weboldal, hecker támadás

Ha szeretnéd növelni a weboldalad biztonsági faktorát, állítsd be, hogy a bejelentkezésnél hányszor próbálkozhat valaki hibás jelszóval. Ehhez töltsd le a Login LockDown nevű plugint, aktiválás után pedig a Beállításoknál találod a bővítmény konfigurációját. A Login LockDown mellett az iThemes Security és az All In One WP pluginokkal is limitálni tudod a jelszó próbálkozásokat.

Titkos kulcsok (Secret keys) frissítése

WordPress Secret Key generátor segítségével hozz létre új titkos kulcsot, majd FTP-n keresztül frissítsd a wp-config.php file-t. Ha ez neked nem mondd semmit, akkor kérj szakértői segítséget.

Ezek alaplépések, amiket megtehetsz a weboldalad védelméért. Ha a lista végére érve sem tudtál megszabadulni a vírusoktól, akkor mindenképpen fordulj szakértőkhöz.

 

 

 

Koh Lanta digitális nomád útibeszámoló

Koh Lanta, Thaiföld. Utazós, digitális nomád kaladunk második állomása, a Krabi szigetek gyöngyszeme. Phuketről indulva egy óra taxi, 4 óra hajózás és 20 perc tuktuk után oda is értünk a szállásunkra kb 32.000Ft-ért. Olcsóbb megoldás, ha buszozol, ami 14 ezer forint körül mozog két főre. A kilátás a hajóból viszont abszolút megérte a különbözetet.

Ko Phi Phi látnivalók kikötő
Ko Phi Phi kikötő (hajóállomás Koh Lanta felé)

Amikor Délkelet-Ázsiába utazol, nem érdemes egy hétnél több időre foglalni szállást az AirBnb-n, mivel ha szeretnél tovább maradni, akkor helyben sokkal könnyebben találsz ár-érték arányban kedvezőbb lehetőséget. Azt kell mérlegelned hogy neked mennyit ér meg az a komfort, hogy egyrészt előre tudod, hogy hol fogsz lakni, másrészt nem kell költözködnöd annyit.

Mikor érdemes utazni?

Nagyon attól függ, hogy neked milyen szempontok számítanak. Koh Lantán a legnépszerűbb szezon november és április között van, hiszen ekkor a legszárazabb az időjárás és a tenger sincs annyira felkavarodva. Mi auguszusban töltöttünk itt három hetet, ami kifejezetten low season-nek számít. Az árak az esős évszakban legalább 30%-al olcsóbbak és majdnem mindenhol az olcsó ár is alkuképes. Ha viszont olyan helyre szeretnél utazni, ahol nincs kihalva minden második étterem, akkor Koh Lanta, a kevésbé népszerűbb időszakban lehet, hogy nem neked való.

Koh Lanta látnivalók

Koh Lanta egy csodálatos kis sziget, ahol megtalálhatsz mindent, amire a trópusi kalandhoz szükség van: homokos strandok, koktélok, dzsungel, majmok, +30 fok.

Három hét sok időnek tűnik, viszont mivel hétközben és sokszor hétvégén is dolgoztunk, ezért összesen 4-5 szabadnap ált a rendelkezésünkre.

Vízesés: Khlong Chak Waterfall

Koh Lanta vízesés térkép

A szállásuktól kb fél óra robogózás után értünk a sziget déli csücskében fekvő vízesés túra kezdőpontjához. A vízesés pont egy turistáknak szánt elefánt kínzó központ mellett található. Számomra hihetetlen, hogy a 21. században még mindig fizetnek azért, hogy a szerencsétlen szenvedő, sokszor alultáplált, sebzett elefánton üljenek fél órát. Ha elefántok között szeretnél lenni (ki nem?), akkor jelentkezz önkéntesnek Thailand egyik elefánt otthonába, ahol nem kihasználják, hanem gondozzák az állatokat.

Érkezés után választhatsz, hogy kérsz-e túravezetőt 300 bath-ért vagy inkább csak a parkolásért és az képen látható, kézzel rajzolt térképért fizetnél fejenként 100 baht-ot. Mi végül csak a parkolásért fizettünk, mert már rendelkeztünk térképpel. Igen a képen látható paint szerkesztő minőségű firkamány vezetett minket a sűrű dzsungel kanyargós ösvényein. Biztosíthatlak, hogy amit a helyszínen kínáltak sem mutatott többet. Olyan érzésünk volt, mintha szándékosan árulnának nehezen értelmezhető térképet, hogy rá legyünk kényszerítve a turistavezetőre. Na, de mit számít ez a lelkes kalandornak? Legalább izgalmasabb lesz a kirándulás! Meg kell mondanom őszintén, nehezebb volt tájákozódni a dzsungelben, mint amire számítottam, de nagyon élveztük minden percét. Kora reggel érkeztünk, még a kirándulók előtt, így az egész dzsungel, majd a túra végén a vízesés is csak a miénk volt! Korán alatt a reggel 10 órát értem. A fél órás sétából egy óra keresgélés lett, végül megfáradtan, izzadtan, kicsit pókhálósan megtaláltuk a vízesést. Megmártózni a kristálytiszta hűvös vízben olyan volt, mintha a természet magához ölelt volna egy pillanatra.

Koh Lanta Khlong Chak vízesés

Tipp: Ha te is fürödnél a kellemesen hűs vízesésben, akkor vigyél fürdőruhát a kirándulásra. 🙂

Koh Lanta régi városrész (Old Town)

A sziget dél-keleti részén található a hagyomány szerint helyi halászok által lakott városrész. Ehhez képest több szuvenír boltot láttunk, mint halászt. Nagyon kedves kis hely, a turisták ellenére is érződik a thai báj. Meglepő módon, a ruhaboltok árai alacsonyabbak az óvárosban, mint a Koh Lanta központban. 250 thai baht-ot fizettem egy kézzel dekorált színes felsőért, amire a full moon party miatt ruháztam be.

Koh Lanta old town

Mu Koh Lanta Nemzeti Park

Kanyargós utakon keresztül robogóval, éttermekkel övezve, majmok társaságában lehet eljutni a sziget déli csücskében található Mu Koh Lanta Nemzeti Parkba. Hogy őszinte legyek az odafele vezető utat jobban élveztem, mint a nemzeti parkot. A legjobb szándékkal is átlagos élmény. 200 baht-ért cserébe láthatsz egy víztornyot a köves tengerparton, ahol nem is nagyon tudsz fürdeni, mert a tündéri kis majmocskák elviszik, amid csak van. Az irónia, hogy odafele több majmot láttunk, mint a nemzeti parkban. Lehet, hogy csak akkor jönnek elő, amikor már a vízben lubickolsz. A víztoronytól továbbhaladva vezet az ösvény a dzsungelbe, ami nem volt rossz, de nem is volt túl izgalmas. A kilátópont nincs kijelöve, így mi észre sem vettük, amikor áthaladtunk. Egyszer érdemes megnézni, kellemes sétában lesz részed, de sajnos semmi többet nem ad.

koh lanta nemzeti park,Thaiföld

Koh Lanta élmények

Amilyen egyszerűnek tűnik Koh Lanta, annál izgalmasabb úticél. Az első nap, az az érzésed lehet, hogy egy nyugis kis Krabi szigeten vagy, igazi papaya salátás falu hangulattal, azonban hamar kiderül, hogy Koh Lanta ennél sokkal több. Életem egyik legszebb három hetét töltöttem a szigeten!

Full moon party Koh Lanta

Azt gondolná az ember, hogy a full moon party-t értelemszerűen teliholdkor tartják. Hát kedves olvasó, full moon party akkor van, ha éppen a soron következő bár úgy dönt, hogy ideje bulizni egy jót. Az eseményt az út mellé felállított táblákon hirdetik meg. Nem tudod elkerülni, úgyhogy ha szeretnéd megtudni a party részleteit, akkor elég ha végigsétálsz a főúton vagy lemész a strandra.

Ezek a bulik nem indulnak be este 10 előtt és nem is érdemes odamenni korábban. Most ezt azoknak a nyugdíjas társaimnak üzenem, akik rend szerint éjfél előtt hazaérnek és az már hatalmas party-nak számít, ha éjjel 1-kor kerülnek ágyba. Ha kell, igyál meg előtte egy kávét, mert hihetelen élményben lesz részed! Ha egyedül mész, ne aggódj, mindenki nagyon nyitott, pillanatok alatt új ismerősökre lelhetsz. A színek, a fényhatások és a tűzjáték, a koktélok és a hangulat fenomenális. Ne hagyd ki, ha arra jársz!

Koh Lanta full mood party

Munka munka munka

Mi kell a digitáis nomádnak a hatékony munkához? Wifi, konnektor és légkondi. Nos, Koh Lantán ez az édes hármas csak a coworking irodában érhető el. A legtöbb wifi-s kávéház 1 óra internethasználatot ad kávénként, ami azért is bosszantó, mert nem tudsz igazán belemerülni a munkába. A közösségi igényeink kielégítése mellett, erre a problémára is megoldás a KoHub.

KoHub az árait tekintve, a 6000 baht-os havi díjával nem számít a legolcsóbb opciónak, viszont még mindig kevesebbe kerül , mintha nem tudtunk volna produktívan dolgozni. Koh Lantán egy bungalow-ban szálltunk meg, ahol ugyan volt wifi, légkondi és konnektor, viszont a hátizsákunk is alig fért el az ágy mellett, Ágyon pedig hosszabb távon nem szeret a hátam dolgozni. Állandóan nyöszörög, hogy hagyjam abba.

Visszatérve KoHub-ra, nagyon meg voltunk mindennel elégedve. Sokkal több, mint egy túlárazott légkondis tér. Nagyon kedves a személyzet, a közösség barátságos, majdnem minden este szerveznek valamilyen programot, például pub quiz-t vagy naplementés iszogatást. A tér egyszerre modern és rusztikus, a szó legjobb értelmében. A benti résznél választhatsz a beszélgetősebb közös tér és a fókusz szoba közül. Kint pedig élvezheted a ventillátor kellemesen simogató szellőjét, a madárcsicsergést és a csodaszép dzsungel szerű kertet.

Tengerpart

Koh Lantában megy le a nap a legszebben. Fantasztikusan gyönyörű. A tengerpart nagyrésze nyitott, nincs lezárva úgy a halandók elől, mint a Balaton. Rengetek tengerparti bár és étterem várja a koktélra vágyó naplementét csodáló vendégeket.

koh lanta naplemente tengerpart

Amilyen mesés a naplemente, annyira kiábrándító, hogy amerre csak nézel szemetet látsz. Szinte vadásznod kell a törölköző méretű szemetek közötti homok szigeteket. Óriási probléma a műanyagszennyezés Thaiföldön. Mindent duplán műanyagba csomagolnak, a boltban még a banánt is.

koh lanta zerohero

Legyél környezettudatosabb utazó!

 • Fém szívószál: használd a saját szívószáladat a kókuszdiódba és a koktélokba az eldobhatók helyett
 • Palack: fél literes műanyag palackok helyett vagyél újratölthető palackot. Koh Lantán sok helyen ingyen újratöltik friss ivóvízzel. Nézd meg, hogy hol vannak Trash Zero pontok a közeledben.
 • Ételhordozó: Elvitelre kéred? Használd a saját hordozódat! 90 baht-ba kerül csak a helyi mindenesboltban (nem a 7/11). Mindig magammal viszem, ha étterembe megyünk. Szeretnék minnél tudatosabban étkezni (mindful eating), és ha már nem vagyok éhes, akkor a maradékot inkább magammal vinném, mint kidobnám.
 • Táska, vászon szatyor: A boltokban mindent duplán zacskóznak. Ne felejtsd otthon a táskádat vagy szatyrodat, kérd abba a vásárolt termékeket. A piacra pedig vigyél magaddal újrahasználható zacskókat és válogatsd azokba a finoman illatozó mangókat.

Apró lépések a műanyagmentesség felé, de hatalmas hatása lehet globálisan, főleg ha egyre többen tesszük meg a tőlünk telhetőt.

Thai konyha gyönyörei

Imádom a thai ételeket, számomra pont annyira csípős amennyire kell, nehezen unok rá a pad thai-papaya saláta kombóra, ezért nem is volt kérdés, hogy európába hazaérve is szeretném élvezni ezeket az egzotikus ízeket. A Time For Lime főzőkurzusán vettünk részt, fejenként kb 16.000 Ft + az ott fogyasztott Tiger sörök áráért. Életem legeslegfinomabb thai ételét ehettem meg, amit ráadásul én készítettem el. A recepteket megkaptuk a workshop végén és olyan gyakorlati tanácsokkal lettünk ellátva mint például, mivel helyettesíthetjük a papaya-t, mit használjunk halszósz helyett, ha vegánként étkezünk és még rengetek más praktika főzéssel kapcsolatban.

pad thai és papaya saláta

A thai élményhez hozzátartozik, hogy legalább egy főzőkurzuson résztvegyél. Ha sokallod az árat vagy autentikusabb élményt szeretnél, akkor megkérhetsz helyieket is, hogy tanítsanak meg. Így tanultam meg például zöld teás szendvicset készíteni. Tudom, hogy első hallásra furán hangzik, de hidd el, egyszerűen mennyei. Azóta is a kedvenc szendvicsem!

Sokan kérdeztétek, hogy milyen vegánként utazni, mennyire nehéz megoldalni az étkezést. A thai konyha azért nagyon szerencsés, mert nem a hús játszik főszerepet, hanem a zöldségek és a gyömülcsök. A legtöbb esetben egyszerűen kérhetem hús nélkül és voila, máris vegán az étel. A levesek ebből kivétel, mert a levét hagyományosan hal szósszal készítik. Koh Lanta igazi vegán paradicsom, tele finomabbnál finomabb vegán és vegetáriánus éttermekkel, ahol nem kell aggódnod, hogy állati összetevő kerül a tányérodra.

Közlekedés

Döntő többségben mindenki robogóval vagy tuk-tuk taxival jár. A robogó bérlése 150-170 baht naponta, egy 10 perces tuk-tuk fuvar pedig 50 baht körül mozog. Láthatod tehát, hogy miért éri meg sokkal jobban a scooter. Meg hát sokkal izgalmasabb is!

Koh Lanta robogó bérlés
Nem, itt még nem vagyunk leégve.

A benzint régi whiskey-s üvegekben árulják, litere 40 baht. A robogó elég keveset fogyaszt, ezért a benzin itt nem igazán számottevő tétel.

koh lanta, thaiföld benzin ár

Robogót szinte minden második üzlettől lehet bérelni, viszont biztonságosabb a szállásadódtól kéred, mivel a scooterért cserébe ott kell hagynod az útleveled is.

Árak

Mennyi az annyi. Budapesttel összehasonlítva nem sokkal olcsóbb Koh Lanta, sőt! Bizonyos szempontból drágább is. Drágább, mert a legtöbb szállás helyen nincs rendes konyha, tehát nem tudsz főzni, az alkohol ára pedig magasabb, mint Magyarországon.

Termék / Szolgáltatás Ár (baht)
Bungalow (1 éjszaka) 320
Benzin 40
Robogó bérlés (1 nap) 160
Kávé 60
Tiger 80
Koktél 120-150
Pad Thai 60-100
Papaya Saláta 50-80
Mangó (1 kg) 40
Banán (1 kg) 30
Sim kártya (15 nap) 600
Coworking (1 hónap) 6000

Annyira megtetszett mind a kettőnknek Koh Lanta, hogy felvettük a potenciális otthonbázisok listájára. Legközelebb a szárazévszakban szeretnénk idelátogatni, hogy megnézzük milyen, amikor igazán él a város.

 

 

Thaiföld, a földi paradicsom

Majdnem egy hónappal ezelőtt kezdtük el Jamievel a föld körüli kalandozásunkat, tömött hátizsákkal és még több izgalommal telve. Az első állomás pedig nem más, mint a The Beach filmből is ismert földi csoda, Thaiföld. Annyi mesélni valóm, gyakorlatias tanácsom és izgalmas történet van bennem, hogy eddig bírtam, ki kell magamból írni és meg kell veletek osztanom!

Thai vízum

30 napig érvényes vízumot ingyen kapsz, amikor leszáll a géped, viszont feltétel, hogy az útleveled legalább 6 hónapig érvényes legyen és rendelkezz egy 30 napon belüli Thaiföldről induló repjeggyel, ami bizonyítja, hogy nem fogsz a titkos kolóniát alapítani valamelyik eldugott szigetükön a beleegyezésük nélkül. Igen, nemrég néztem újra a The Beach című filmet.. Évente kétszer van lehetőséged beutazni vízummentesen 30 napra.

Ha tovább szeretnél maradni, akkor igényelhetsz minden 180 napban 90 napos vízumot. Ha pedig már Thaiföldön vagy és úgy döntesz, hogy még nem tudsz elszakadni a mindennapos mangó és kókuszdió kombinációtól, akkor meg tudod hosszabbítani a tartózkodásodat vízum igénylésével.

Thaiföldön hány óra van

5 óra eltolódással kell számolni Budapesthez képest. Tehát ha Budapesten délet üt az óra, akkor itt délután 5 óra. Nekünk kb egy hétbe került, mire teljesen átálltunk, viszont mi nem nyaralni jöttünk, hanem digiális nomádként utazni és dolgozni egyszerre. Nem csak az időkülöbség álmosít, hanem a páratartalom és az állandó meleg is. Az első pár napban árnyékban sem tudtam fókuszálni a munkára.

Thaiföld hány óra repülővel

Légitársaságtól függ, mi moszkvai átszálással utaztunk. Moszkva kb 3 óra volt Budapesttől, ahol az átszállásra 4 órát kellett várnunk. Majd Moszkva és Phuket között 9 órát repültünk. Tehát a felhők között 12 órát töltöttünk. Nekem nem maga a repülés okozott kihívást, nem is a kevés lábhely, hanem a szag. A welcome package-ben kaptunk a légitársaságtól fülldugót, szemfedőt, hányós zacskót és PAPUCSOT. Nem hiszem el, hogy a légitársaság konkrétan bíztatja az utasokat, hogy hosszú várakozási idő után, sokaknek egész napos utazást követően a 9 órás repülőút alatt vegyék le a cipőjüket. Legalább háromszor ébredtem fel a lábszagra. Ha teheted akkor vigyél valamit a szag ellen, pl testpermetet. Később meg fogod köszönni.

Mit együnk thaiföldön

Nekem annyival könnyebb, hogy vegán étrenden vagyok, így kell minden étkezés előtt azon gondolkoznom, hogy vajon a hús, tej és tojás milyen körülmények között volt tárolva. Alapszabályként elmondható, hogy olyan éttermeket válassz, ahol helyiek is vannak. Ők tudják igazán, hogy hol érdemes enni. Ha pedig nem szeretnéd a véletlenre bízni, akkor a Google Map vagy HappyCow segítségével majdnem mindenhol találsz más turisták által értékelt éttermeket. Így elérhetővé válik számodra is a streetfood. A thai ételek többsége rendkívül édes, amihez hozzá kell szokni. Érdemes csípősebben kérni az ételt, mint ahogy Magyarországon ennéd, mert az édes íz a csípős mellett nem lesz túl sok. A kedvenc thai ételeim eddig: spring rolls, zöldséges pad thai, papaya saláta, zöldséges Tom Kha Gai, fried rice és morning glory.

Thai ételek pad thai, papaya saláta

A legjobb thai ételt Koh Lantán a Time For Lime workshop során ettem. Az irónia, hogy a legfinomabb thai ételt én (oké vezetve) készítettem el. Ha teheted, akkor mindenképpen vegyél részt egy thai főzőkurzuson. Óriási élmény!

Thai főzőtanfolyam time for lime

Mennyi pénzt vigyek Thaiföldre?

Thaiföld éppen annyira drága, mint amilyen igényeid vannak. Ha luxus villában szállnál meg és csak fehérterítős éttermekben eszel, akkor prémium Budapesti árakra számíthatsz. Ha viszont neked jó még a légkondis bungaló és megelékszel a sarki pad thai-al, akkor viszonylag olcsón kijöhetsz. Az ár a szezonalitástól is függ. A népszerűbb időszakokban, a szárasz évszakban (dry season) novembertől áprilisig olyan 30-40%-al is drágább lehet. Az esősebb időszakban alapvetően olcsóbb, sőt a legtöbb helyen még a kedvezményes árból is adnak kedvezményt, mivel a high season-hoz képest alig vannak. A készpénzfelvétel elég drága, úgyhogy ahol csak tudsz fizess kártyával.

Mi mennyibe kerül thaiföldön

Kezdjük is a legfontosabbal, az ételekkel. Összegyűjtöttem az alapvető italokat, élelmiszereket összehasonlítva a boltit az éttermi árral. Ha kihagytam volna valamit, ami érdekelne, írd meg kommentben és hozzáadom a listához!

Thai ételek árai

Termék Bolti ár
Étterem, bár, piac
Sör (Chang, Leo, Tiger) 30-40 baht 80-90 baht
Koktél: 100-160 baht
1.5 L víz 14 baht 40 baht
kávé 80-100 baht
papaya salad 80 baht
pad thai 100-250 baht
Mangó 60 baht / kiló
Banán 40-50 baht / kiló
Kókuszdió 25-50 baht
Oreo 30 baht

 

Thaiföld Mango és trópusi gyümölcsök

Utazás

A taxi valamennyivel olcsóbb, mint Budapesten. A Grab nevű alkalmazást érdemes használni biztonsági okok miatt. Ha Phuketre érkezel repülővel, akkor a Taxi állomásokon túl kell menni, át az útkereszteződésen és balra kanyarodva találod meg a Grab állomást, ahol be tudsz szállni a kocsiba. Ha nem szeretnéd az alkalmazást használni, akkor a szállásadódat kérd meg, hogy rendeljen neked Taxit. A Taxinál az egyel olcsóbb eszköz a tuktuk. De ha tovább maradsz vagy távolabbra mész, akkor a leghatékonyabb és legélvezetesebb a robogó. A scooter, vagyis robogó bérlése 160 baht körül mozog naponta. A benzin pedig a helyi árusoknál 40-50 bath per whiskey-s üveg.

Utiköltség Kamala, Phuket és Koh Lanta között:

Taxi – hajóállmomás: 700 bath

Hajóállomás – Koh Lanta: 1600 baht (kettőnknek, 800 bath fejenként)

Koh Lanta kikötő – Szállás: 200 bath

Fejenként így 1250 bath-tot, kb 12.000 Ft-ot fizettünk.

Szállás Thaiföldön

Nagyon attól függ, hogy hol vagy. Nekünk az első hét Phuketen, medencés apartman 4400 baht-ba került, ami kb 43.000 Ft. Az airbnb-n keresztül foglaltunk. A Koh Lanta -i bungaló (légkondis) egy hétre viszont csak 25.000 Ft magyar pénz volt.

Ha még nem regisztráltál, akkor foglalj ezen a linken keresztül és az első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz én pedig felhasználhatok 6,750 Ft-ot a következő szállásomhoz. Win-win 😉

Ha hosszabb időt töltesz Thaiföldön, akkor inkább azt javasolnám, foglalj egy hétre Airnbn-n vagy más biztonságos platformon keresztül, majd ülj a robogóra, fedezd fel a környéket és ha egy szállás megtetszik, akkor csak sétálj be és kérdezd meg, hogy van-e szabad kapacitás és mennyibe kerülne. Sokkal olcsóbban fogsz kijönni.

Coworking árak

A coworker.com oldalán meg tudod nézni, hogy hol vannak és milyen árban a coworking irodák. Mi a Koh Lanta -i KoHub Coworking irodát próbáltuk ki. Itt egy hét kerül 2000 baht-ba, étellel együtt (napi 2x étkezés) 3750 bath. Kicsit drágának tűnik elsőre, viszont egy nap alatt több munkát végeztünk el, mint az első héten, coworking iroda nélkül Phuketen.

Belejátszott az is nyilván, hogy hozzászoktunk mostmár az időeltolódáshoz és az időjárás különbségekhez. Az első héten majdnem minden délután le kellett feküdnöm 1-2 órát pihenni. Nálunk nem csak a produktivitás volt fontos, hanem szerettünk volna megismerkedni új emberekkel, a coworking iroda erre pedig kiválóan alkalmas. Ha szeretnél sprórolni, de élveznéd a közösségi előnyöket, akkor napi jeggyel is csatlakozhatsz, ami 400 bathot jelent alkalmanként. Budapesti árak.

Vannak nomád barátabb helyek, mint például Chiang Mai, ahol tele van kávéházakkal a város, de jellemzőbb az, hogy az egyik a három legfontosabb kritérium közül hiányzik: gyors wifi, konektor, légkondi. Ha otthonról dolgozó típus vagy, akkor a foglalás előtt tudd meg, hogy van-e asztal a szálláshelyen. Én nem tudok fókuszáltan dolgozni a kanapén ülve. Nekem kell egy asztal és egy rendes szék a munkához. Tehát nekem drágább szállással, a kávé árával vagy coworking iroda költségeivel sajnos számolnom kell.

Thaiföldre milyen valutát vigyek

Thaiföld hivatalos valutája a thai baht. A második legelfogadottabb az amerikai dollár. Magyar váltóknál nem tudsz forintot bahtra váltani, ezért ha mindenképpen szeretnél készpénzt vinni, akkor dollárral pakold tele a tárcád.

Ennél sokkal, de sokkal jobb megoldást nyújt a Transferwise vagy Revolut, aminek a segítségével banki költégek minimalizálásával veszel ki pénzt. Thaiföldön a készpénzfelvétel viszonylag drága, ezért azt javasolom, hogy egy készpénzfelvétellel próbáld meg felvenni az utazáshoz elegendő pénzt.

Egy ATM-es készpénzfelvétel 220 bath-ba kerül, erre jön rá a Transferwise esetén 200 font fölött 2%-os tranzakciós költség, a Revolutnál pedig 1,5%-os költség. Ha ezzel a linkkel regisztrálsz Revolutra, akkor én is kapok 3000 Ft-ot és te is 🙂 Ha pedig ezzel a Transferwise linkkel regisztrálsz, az első nemzetközi utalásod 150.000 Ft-ig ingyenes, én pedig 15.000 Ft-ot kapok, ami támogatja, hogy még sok ilyen informatív cikket tudjak írni.

Thaiföldre milyen oltás és gyógyszerek kellenek

Most azt írom le, hogy mi milyen oltásokat kaptunk az oltóközpont tanácsára, de hangsúlyozom, hogy ne ez alapján állítsd össze a listát, hanem érdeklődd meg személyesen az oltóközponttól, hogy abban az időpontban amikor te utazol, milyen oltások szükségesek. Eszméletlenül segítőkészek és nagyon profin dolgoznak.

Thaiföld malária térkép, malária fertőzöttség

5 évvel ezelőtt, amikor Indiában jártam, be lettem oltva Hepatitis A ellen, ami 30 évig érvényes. A másik két oltásom, az agyhártyagyulladás és a tifusz ellen viszont újra kellett oltani, mert az 5 évig marad csak a szervezetben. A kis belénkfecskendezett betegség koktél után egy hétig voltunk gyengébbek és enyén kapart a torkunk, de ez még mindig alacsony ár a biztonságos utazásért. A malária ellen nincs oltás, vagy egy erősebb szúnyogriasztót használsz vagy gyógyszert szedsz. Az oltóközpontban mutatni fognak egy malária térképet, ahol le tudod ellenőrizni, hogy az uticélod mennyire fertőzött. Azt olvastam, hogy a vizes évszak során Thaiföld veszélyeztettebb, de így is minimális az esély.

Az oltóközpont abban is segít, hogy milyen gyógyszereket vigyél a nagy útra. Az ő ajánlásuk alapján én az alábbi házipakikával indultam el.

Cataflam dolo, Algopyrin (recept köteles)

Fájdalom- és lázcsillapításra. Már az első héten hasznosnak bizonyult, mert Jamie enyhén lázas lett a harmadik nap. A gyógyszernek köszönhetően viszont nem rontotta el az utat.

Imodium, Normix (recept köteles)

Hasmenésre, NORMOLYT por (recept köteles) pedig erősebb hasmenésre

No-Spa

Hölgyeknek kötelező elem. Nincs is rosszabb, mint egy görcs mentruáció az utazás alatt. Az utolsó dolog, amire ilyenkor vágysz, hogy elcipeld magad a legközelebbi gyógyszertárba, majd fél órán át magyarázd, hogy nem gyomorrontás, hanem menzesz, a végén pedig lenyeld a thai tabit reménykedve, hogy nem valami más ellen kaptál gyógyszert. Ekkor már ne goglizz rá, hátha a placebo hatás legalább működik. Egy szó, mint száz, vigyél magaddal No-Spa-t.

Zilola

Allergiára. Én allergiás vagyok fűre-fára, de szerencsére Thaiföldön még nem jött rám. Ha van még hely a táskádban, akkor ne ez maradjon inkább ki.

Betadin oldat, sebtapasz

Ha bármilyen apró sérülésed van és biztosra akarsz menni, akkor legyen mindig a házikészletedben betadin. Mégis jobb érzés az, ha nem fertőződik el a sebed és alig foglal helyet a csomagodban.

Nem bonyolult összeállítani a szettet, de egy minimális önismeret szükséges. Ha van olyan fájdalomcsillapító, ami neked évek óta bevállt a hasító migrénedre, akkor azt tedd be a Cataflan helyett. Ha csoportosan utazol, akkor kommunikálj a többiekkel, hogy nekik mire lenne szükségük. Később ha valamit egyáltalán nem használsz vagy már hozzászoktál a thai ételekhez, akkor útközben még mindig hátra hagyhatod a készleted egy részét.

Thai kultúra

Thaiföldön értelemszerűen thai nyelven beszélnek. Az éttermek, bárok többségében megértik a minimális angolt, de ha különleges kéréseid vannak, akkor legyenek a telefonodra letöltve Google Translate, mert szükséged lesz rá.

Vallást tekintve a lakosság kb 95%-a Theravada Buddhista, ebből is adódik, hogy nagyon befogadóak és tisztelettudóak másokkal szemben. A befogadást más vallásra is értem. A második legelterjedtebb vallás az iszlám, ami a lakosság 4 % érinti A maradék 1%-ba szorul a többi nagyobb vallás többek között a hinuizmus, konfucianizmus, taoizmus és a kereszténység.

Mit érdemes venni Thaiföldön?

Minimalistaként ellene vagyok a gyűjtögetésnek, olyan szuvenírokat kedvelek inkább, ami nem csak a helyre emlékeztet, hanem a nyaralást, utazást követően hasznos része maradhat az életemnek.

Thaföldre érkezve hamar feltűnik, hogy mennyire műanyagszennyezett minden. A boltban a banánt is becsomagolják zacskóba, a vásárlás során pedig jellemzően dupla vagy trippla szatyorba tesznek. Ha szeretnél környezettudatosabban utazni, akkor vegyél fényüveget a palackos víz csökkentése érdekében, fém szívószálat a kókuszdióba, fény dobozt, ha túl sok az étel és elvinnéd a maradékot későbbre és újrahasználható műanyagszatyrot, hogy csökkentsd a bolti műanyag használatot.

Nálunk a mágnes sajnos nem opció, mert folyamatosan utazunk, így nem jut hely ennek. Számomra az élmények többet jelentenek és sokszor maradandóbbak is. A Time For Lime workshopon kézbe kapott recepteket beszkenneltem és amint pár hónapig egy helyen leszek a kedvenceimet rendszeresen el fogom készíteni. Szuvenír. Finom. Nem foglal helyet.

Mit vigyek Thaiföldre?

Először is, ne vigyél túl sok cuccot, mert a meleg időjárás miatt vagy fürdőruhában vagy rövid gatya-póló szettben leszel. A thai konnektor tökéletesen működik a magyarral, úgyhogy átalakítót sem kell pakolnod.

Ruhák

 • 1-2 póló / ing
 • 1 csinosabb ruha / ing
 • 2-3 alsónemű és zoknik

Egészségügyi készlet

 • Gyógyszerek
 • Szúnyogriasztó: hatóanyagtartalom minimum 30%
 • Betét vagy tampon
 • Kézfertőtlenítő kendők és gél
 • Körömvágó olló és csipesz

Technika

(Ha hosszabb időre mész)

 • legalább 2 telefontöltő
 • Eldobható kamera (a húgom ötlete volt és IMÁDJUK), hiszen így minden kép sokkal értékesebb 🙂
 • Iphone-osok: tű a SIM kártya cseréhez
 • Kindle: áldom a napot, amikor megvettem. Black Friday alatt fél áron hozzájuthatsz.
 • Laptop (ha dolgozol), Ipad stb
 • HDMI kabel: hogy össze tud kötni a laptopodat a Hotel vagy Airbnb-s TV-vel

Ha bármi kérdésed van Thaifölddel kapcsolatban, írd meg kommentben!

 

Thaiföld, a földi paradicsom pinterest

Add el egy történettel

A történetmesélés kezdetek óta jelen volt az emberiség történelmében. Erről bővebben kollégám Yuval Noah Harari tudna többet mesélni, de ha vele nem is tudsz egy személyes találkozót leszervezni, erősen ajánlom, hogy olvasd el a “Sapiens – Az emberiség rövid története” c. könyvét.

Na, de hogy itt ne veszítselek el téged, kedves olvasó, elmesélem, hogy hogyan is lehet könnyedén alkalmazni ezt az ősi módszert és szinte nulla ft-os budgettel eladni, szinte bármit, amit szeretnél. Pár hónapja döntöttünk úgy a párommal, hogy eladunk mindent, szedjük a sátorfánkat, azaz a mi esesünkben a hátizsákunkat és felkerkedünk világot látni.

Háttérsztori

Néhány évvel ezelőtt elkövettük azt a hibát, hogy üres lakásba költöztünk, így meg kellett vásárolni az összes szükséges (és nem szükséges) bútort, konyhai eszközöket és mindent, ami egy élhető lakásba kell. Ez sajnos párosult a gyűjtögető, minden eseményre felkészülő énemmel, ami oda vezetett, hogy költöztető kocsit kellett bérelni minden alkalommal, amikor lakást szerettünk volna váltani. El tudjátok képzelni, hogy mire vállalkoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy átválogatunk, eladunk vagy kidobunk mindent, amivel rendelkezünk.

Egy évvel ezelőtt talált rám a minimalizmus, azóta 3 havonta egy alap szinten át lettek nézve a holmiaink, de még így is 6 zsák SZEMETET dobtunk ki és 5 teligyömöszölt zsák ruhát adományoztunk el. Próbáltam nem arra gondolni, hogy egyrészt mennyi pénzt költöttem kacatra, másrészt, hogy ez mennyire káros hatással van a környezetemre. Nem az adományozás 😀 hanem a fast fashion, a rossz minőségű fölösleges tárgyak vásárlása. Egy éve élek úgy, hogy nem vásárolok semmit, hacsak tényleg nincs rá szükségem. 12 hónap alatt összesen egy farmert és egy bikinit vettem, mert az előző farmerem tönkrement, a tavalyi bikinim pedig túl nagy rám..yaaay me.

Indulás előtt édesanyám a lelkemre kötötte, hogy vásároljam le a karácsonyra kapott Corvin plázás 5000 Ft-os utalványomat, mert csak decemberig érvényes, én meg ugyebár nagyobb eséllyel süttetem a hasam a Koh Lantai tengerparton, mint hogy a Corvin pláza közelében járjak, ezért a húgommal elmentünk vásárolni, remélve, hogy találok valamit, ami tényleg hasznos, tehát nem ütközik a minimalista értékrendembe. A negyedik-ötödik bolt és két kávé után nyújtottam át a kupont a tesómnak, hogy használja fel inkább ő, hiszen nekem tényleg nincs szükségem jelenleg semmire. Ezt korábban tuti, hogy nem tudtam volna megtenni. Vásároltam volna valami kacatot, ami később a nagy fekete szemeteszsákban végezte volna.

Visszatérve az eredeti problémához. Másfél hónapon belül kellett eladnom lehetőleg mindent, amivel rendelkezünk.

Mit csinál ilyenkor az okos marketinges?

Emlékezteti magát, hogy a vásárláshoz vezető első lépés a vágykeltés. Egy olyan szöveggel pedig hogy “alig használt, jó állapotó, ma elvihető” és a társai nem fog kitűnni a hirdetésrengetegből.

Hogyan adj fel ellenállhatatlan hirdetéseket?

 1. Találj ki hozzá egy történetet. A törénet hőse, ha lehet ne te legyél, hanem a potenciális vásárlód. Gondold végig, hogy mi az a probléma, amit ez a tárgy neki megoldana. Erre építsd fel a sztorit.
 2. Használj humort. Gyerekkori Disney tanulmányaimból (Szörny Rt) tudom, hogy a humor vált ki legerőssebb reakciót. A félelemre nehezebb eladható történetet építeni. A félelem is egy nagyon jól használható érzelem az eladás során, de úgy építsd bele, hogy attól féljenek, hogy más megveszi előlük. Érzed a különbséget, ugye?
 3. Használj kulcsszavakat. A facebook marketnél és a listoldalaknál (pl jofogas.hu) is fontos, mert ez alapján kategorizál a rendszer. Nem beszélve arról, hogy ha valakinek tényleg szüksége van a tárgyadra, akkor a szeme a kulcsszavakat fogja elkapni.
 4. Legyél hiteles. Ha van rajta egy karcolás, akkor ne úgy fordítsd a tárgyat egy előnyösebb szögbe. Sokkal szivesebben írok valakinek, aki őszintén megmutatja az apróbb hibákat. Senki sem várja egy használt tárgytól, hogy tökéletes legyen, de aggódj, nem emiatt állnak el a vásárlástól.
 5. Használj hozzá jó minőségű képeket. Ismerd az eszközöd határait. Azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy az Iphone alkalmatlan a természetes fény nélküli, azaz esti képek készítéséhez. Megoldás az hogy válts andr.. hahaha persze. A megoldás, hogy akkor készítsd el a reklám képeket reggel, indulás előtt. Ha este előre kikészíted a termékeket, akkor az egésszel megvagy pár perc alatt. Ráérsz később utána feltölteni a képeket.
 6. Tüntetsd fel az eredeti árát is. Ez talán a legegyszerűbb technika, de elszomorít, hogy hányan nem élnek vele. Írd bele a hirdetésedbe, hogy mennyibe került újonnan, te mennyiért adod el. Érdemes az árnak egy konkrét összeget választani, például 5000 Ft helyett 5500 Ft. Átgondoltabbnak tűnik és ha alkudni akarnak, akkor az az 500Ft nem fog számítani.
 7. Linkeld be a termék eredeti termékleírását. Ha más fórumon találsz a tárgyról visszajelzéseket, akkor a fórum linkjét is. A vásárlót ez győzi meg igazán. Nem a hivatalos termékleírás, nem a te szavad, hanem az érdekmentes közösség szava.
 8. Add meg, hogy hol vehetik át és mikor. Leszűkiti a kört, de esélyesebb, hogy relevánsabb jelentkezők írnak.

Beszéltünk arról, hogy miket építs a szövegbe, de itt az ideje, hogy szó essen a mit ne csinálj listáról

 1. Könyörgöm, ne írd bele, hogy az ár alkuképes. Ettől kiráz a hideg. Ez olyan, mintha a pókerben felfednéd a rossz lapjaidat. Ezzel a néhány szóval jelentősen csökkented az eladni kívánt terméked értékét, olyan mintha azt kiabálnád: kétségbeesett vagyok, kérlek vedd meg, léccci léccci léccciiiiiii… szóval ezt kerüld el
 2. Ha humorosan fogalmazol, akkor érkezni fognak kommentek olyanoktól, akik nem fognak vásárolni, de értékelik a hirdetést. Ne kövesd el azt a hibát, hogy ezeket az értékes algoritmusbarát kommenteket figyelmen kívül hagyod. Likeold és válaszolj nekik.
 3. Nem írod ki az árat. Az első gondolatom ilyenkor, hogy ha nem látom az árat, akkor valószínű, hogy nekem túl drága. Igaz ez a luxus villa hirdetésre, az online szoftverekre és a random facebook hirdetésekre is, amiket látok. Tudd a pontos árat és írd ki, hogy mennyi az annyi.
 4. Az egyik kedvenc eladós csoportom a “Used stuff for sale Budapest“. Ha magyarul írod meg a hirdetést, egyrészt törlik a posztodat, de ha át is megy a szűrőn, akkor a csoport egy nagy része nem fogja megérteni. Ha pedig például a jofogason hirdetnél, ami 99%ban magyar közönséggel rendelkezik, akkor ne angolul fogalmazz és ne angol linkeket tegyél a hirdetésbe.

 

Kacattal tömött lakástól 70 literes hátizsákig

GirlDoesBusiness 70l Ospray hátizsákBudapest az egyik legkedvesebb város a szívemben, már csak azért is, mert a barátaim 99%-a itt lakik. Itt lettem először szerelmes, itt építettem fel az első projektemet (Budapest Hikers), itt jártam egyetemre, itt szereztem az első ügyfeleimet. Ha egy helyen él sokáig az ember és kimozdul néha a négy fal közül, akkor akaratlanul is, de egy óriási kapcsolati hálót épít fel. Erre alapozva jutott az eszembe, hogy milyen poén lenne, ha szerveznénk a lakásba egy garázsvásárt, ahova elhívnánk a közeli, távoli és a Facebookon látjuk egymást, de sosem beszéltünk ismerőseimet. Már azokat, akik szintén Budapesten laknak.

Az eseményre tehát első körben meghívtunk mindenkit, akinek releváns lehet, vagy csak szeretne beszélgetni velünk Budapestről egy hideg sör és fincsi palacsinta mellett. Az esemény linkét megosztottam főként expat csoportokban, hogy nagyobb közönséget érhessek el. 25 résztvevőt és 151 érdeklődőt eredményezett a kampány nulla forint befektetéssel. A legtöbb tárgy, már a vásár előtt elkelt. Készítettünk egy google excel táblát, ahol naprakészen szerepeltek az eladott és az eladásra váró termékek. Pirossal jeltük azokat, amiket már valaki elvitt. Így is érzékeltetve, hogy ha nem cselekszenek időben, akkor bizony elviszi más.

girldoesbusiness Garázsvásár

A cuccaink kb 60%-ától ezen a napon szabadultunk meg. Minden egyes eladott áruval úgy éreztem, mintha valaki téglánként szabadítana ki a börtönből.

A többi nem kívánt holmit pedig a fenti lista alapján készített hirdetésekkel adtam el. Majdnem mindegyik egy nap alatt elkelt. Összegyűjtöttem nektek a kedvenceimet.

Alig használt MacBook Air biztosítással

Washburn gitár. 3 napom volt eladni. 2 nap alatt elkelt.

 

Dechatlonos súlyzó készlet

 

Sültkrumpli sütő

TV, vagyis ablak a világra

 

Köszi, George Clooney

 

Ha a fentiek szerint írsz hirdetést, sokkal, de sokkal vidámabban és gyorsabban fogsz megvállni a felesleges tárgyaktól. Tudom, hogy időigényesebb, de tényleg működik. Remélem, hogy ezek alapján már könnyebben meg tudsz szabadulni a nem kívánt cuccaidtól. Ne feledd, ami neked kacat, az másnak érték!

Add el egy történettel, business storytelling a gyakorlatban

 

Színpaletta választás designer nélkül

Nem kell ahhoz designernek lenned, hogy napi szinten legyen szükséged összerakni különböző projektekhez a megfelelő színpaletta kombinációkat. Ha neked is nehézséget okoz kiválasztani, hogy mi illik össze, a fekete fehér színpároson kívül, akkor ez a gyűjtemény nagyon sok időt fog spórolni.

Color Hunt

weboldal: colorhunt.co

Több száz ízléses színpaletta közül választhatsz. Így már nem lehet kifogás az, hogy az új termékednél nem tudod, hogy milyen brand színeket válassz és úgy érzed, hogy designer segítsége nélkül nem tudsz tovább haladni.

color hunt

 

Pinterest: Colour palette

Talán a kedvenc inspiráció gyűjtő platformom a Pinterest, ahova évek óta járok home decortól elkezdve recepteken át design ötletekért. Pinterest Colour Palette

 

Palette generátor

Weboldal: palettegenerator.com

Van egy kép, aminek a színvilága kifejezetten tetszik és szerinted illene az új termékedhez? Ez esetben nincs más dolgod, mint kinyerni a képből a főbb színeket, amik majd brand színekként fogják gazdagítani a termék körüli kommunikációt. A palettegenerator.com ingyenesen és regisztráció nélkül használható.

 

Számlázz.hu WordPress integráció

Rövid tutoriál arról, hogy hogyan tudod gyorsan és egyszerűen összekötni a Számlázz.hu -t a WordPress webáruházaddal a Számlázz.hu WordPress plugin segítségével.

Ha valaha használtál már wordpress weboldalt, akkor bizonyára tudod, hogy szinte mindenre van már egy wordpress-es plugin. Képzelhetitek, hogy mennyire meglepődtem 2017 márciusában, amikor a Számlázz.hu automatikus számlázás szolgáltatását szerettem volna összekötni a webáruházammal. Ebből született meg a “3 új őszhajszál és -5 év, ennyibe került a Simplepay és szamlazz.hu integráció” című cikkem. Ennél viszont sokkal többe került, hiszen fel kellett vennem egy fejlesztőt, az OTP SimplePay és a Számázz.hu integrációjához is.

Ebben a cikkben azt írom meg, hogy milyen lépésekkel tudod könnyedén, programozói tudás nélkül összekapcsolni a weboldaladat a Számlázz.hu fiókoddal.

Számlázz.hu regisztráció

Regisztrálj és fizess elő a Számlázz.hu -ra. Válaszd ki a neked megfelelő csomagot. Az ingyenessel sajnos nem lehet elektronikus számlát kiállítani.

Számlázz.hu csomagok, számlázz.hu WordPress plugin

 

Ha már kiválasztottad és megvásároltad a neked megfelelő csomagot, lépj be a Számlázz.hu fiókodba és hozz létre egy előtagot. Ez az előtag fog megjelenni majd a webáruházadból érkező számlákon, így ha például több bevételi forrásod van, könnyedén külön tudod őket választani.

Számlázz.hu előtag létrehozása

Az előtagod 5 karakterből állhat, amik csak betűk és számok lehetnek. A típusnál válaszd ki a “díjbekérő automatikus számlázáskor számla készül” opciót, majd engedélyezd az online fizetési módot. Ne feledd, érdemes olyan előtagot megadni, amiből első ránézésre tudod, hogy a webshopodhoz tartozik!

Számlázz.hu előtag létrehozása

Vásárold meg a Számlázz.hu WordPress plugint: szamlazzplugin.hu

Számlázz.hu WordPress bővítmény telepítése

Telepítsd a letöltött plugint a WordPress admin felületen, majd aktiváld a bővítményt. Az összekötéshez módosítanod kell a plugin beállításait, amit az oldalmenüben található WooCommerce menüpont alatt lévő Settings-ben találsz. A beállításoknál kattints az “Integrations” tab-re.

szamlazzhu wordpress bővítmény telepítése

Számlázz.hu IPN beállítás

A WordPress weboldalad a rendeléseket IPN segítségével kommunikálja. A következőképpen tudod összekötni a rendszereket.

Jelentkezz be a Számlázz.hu fiókodba:

Beállítások / Fiók beállítások / Számlázás alapadatok

Itt ha legörgetsz, akkor látod, hogy alapból üresen van hagyva a “IPN callback URL” mező. Ide kell majd bemásolni a pluginbeállításoknál található IPN linket.

Számlázz.hu IPN beállítás WordPress plugin

A többi beállítás egyéni igényektől függ. Ki tudod választani, hogy elektronikus vagy papír alapú számlát szeretnél kiállítani, hogy automatikusan jelölje-e teljesítettnek a számlát, ami akkor lehet érdekes ha például nem paypal vagy bankkártyás fizetés van az oldalon, hanem átutalásos. Ilyenkor a kifizetett összeg beérkezése után kell kiállítani a számlát. A plugin támogatja a többnyelvűséget is, WPML kompatibilis és még sok más egyénre szabható beállítás van attól függően, hogy mire van szükséged.

 

A számlát tartalmazó emailt háromféle képpen tudod kiküldeni.

 1. A WooCommerce levélhez csatolva
 2. A pluginon keresztül (lehet HTML kódolt emailt is használni)
 3. Számlázz.hu rendszerén keresztül

 

Ha szeretnél többet megtudni a funkciókról, látogass el a szamlazzplugin.hu weboldalra. A pluginhoz tartozik egy ennél sokkal részletesebb tutorial, amivel könnyedén, pillanatok alatt telepítheted a plugint. Ha mégis elakadnál, akkor az ügyfélszolgálat (azaz én) a rendelkezésedre áll!

A megvásárolt bővítményt akármennyi weboldalon használhatod! 🙂