5 + 1 hiba, amit elkövethetsz, amikor szakít veled az ügyfeled

A szakítás mindig fáj. Fáj akkor, ha te akartad lezárni a kapcsolatot, és égeti a szívedet akkor is, ha a másik fél mondott le rólatok. Miért lenne meglepő, ha hasonló érzelmek játszódnának le benned, amikor az ügyfeled döntött úgy, hogy jobb lenne egymás nélkül?

A következőképpen ronthatod tovább a menthetetlent.

Könyörögsz, hogy ne legyen vége

Amikor oda kerül a sor, hogy az ügyfél bejelenti a szerződés felbontását, nem sok mindent lehet már tenni. Megpróbálhatod ész érvekkel meggyőzni, vagy a jelenlegi szolgáltatás helyett mást ajánlani. Az viszont nagyon fontos, hogy ilyen krízis helyzetben se veszítsd el a méltóságodat azzal, hogy a szívükre próbálsz hatni. Ez üzlet, nincs benne semmi személyes. Amit pedig még fontosabb észbentartani: lehet hogy az adott helyzetben nincs rád szükségük, de az is lehet, hogy egy más projekt kapcsán vagy a későbbiekben lesz. Vagy a vállalkozó ismerőseiknek lesz. 🙂

Az ügyfelet hibáztatod

Ez most szörnyen fog hangzani, de egy-két extrém kivételtől eltekintve – bármi is történt – nem az ügyfeled a hibás. Te voltál az aki leszerződött vele, meghatározta a feltételeket, és ígéretet tett a projekt kivitelezésére. Nagyon sokszor a problémák az eredménytelen kommunikációból erednek. Tisztázd az elején a feltételeket, és ha egy belső hang egyre hangosabban üvölt a fejedbe, hogy az adott ügyféllel nem tudnál hatékonyan együttműködni, akkor inkább szállj ki! Sok időt megspórolsz magadnak és a potenciális ügyfélnek is.

Elkezdesz rosszakat terjeszteni róluk

Panaszkodni ügyfelekről lehet. Szerintem a legtöbb vállalkozótársam nevében kijelenthetem, hogy mindannyian szoktunk, DE nem megnevezve, hogy melyik ügyfélről van szó. Nem csak kicsinyes az ilyen hozzáállás, hanem amennyiben aláírtatok titoktartási nyilatkozatot (a legtöbb szerződésnek van egy ilyen paragrafusa is), illegális.

Túlzottan magadra veszed

A KSH adatai szerint 2017-ben országosan több mint 1 700 000 vállalkozást tartottak számon. Gyanítom, hogy ez a mennyiség 2018-ra csak emelkedett. És akkor a B2C piacról még nem is beszéltünk. Annyi hal van még a vízben, ne arra az egyre fókuszálj, ami elúszott!

Most mi lesz velem?

Szedd össze magad és gondolj ki egy akció tervet! Tedd fel magadnak először a legfontosabb kérdéseket:

  • Tényleg szeretnél egy új ügyfelet?
  • Hány új ügyfél fér bele az idődbe?
  • Milyen ügyfelet szeretnél? Mik azok a tulajdonságok, amiket keresel egy ügyfélben, és miket szeretnél távolról elkerülni?
  • Be lehetne más forrásból is hozni a kiesett bevételt?

Nem a pozitívra fókuszálsz

Az önsajnálat mellett kell, hogy helyet szoríts azoknak a gondolatoknak is, amik azt suttogják, hogy végre több időd lesz, és talán a következő ügyféllel kipróbálhatsz egy teljesen új területet. Vállalkozóként pedig kik vagyunk mi, ha nem örök diákok? 🙂

Lelkes szakemberként nagyon nehéz nem teljes szívvel és lélekkel belemerülni egy-egy projektbe, de a professzionális távolságot meg kell tartani. Az üzletbe vitt túl sok érzelem nem csak veszélyes, hanem az objektív döntések meghozatalát is akadályozni fogja, ami pedig mindkét félnek üzleti érdek.

Írjátok meg kommetben, hogy ti hogyan kezelitek az ilyen kényes helyzeteket! 🙂

augusztus 2nd, 2018 Kecskés D. Ágnes
About Agnes
Küldheted
Ugyfeleim
Kategóriák
Facebook
Instagram