Időkihasználás trükkök produktivitás geekeknek

Az idő véges. Valószínűleg ennél nagyobb klisével nem is kezdhettem volna a cikkemet. Érdekes paradoxon, hogy amióta felgyorsult az élet, az információáramlás, azóta sokkal kevesebb használható idő áll a rendelkezésünkre. Az időmenedzsment ezért vált egy központi kérdéssé.

Segítségül hívtam a Girl Does Business Facebook közösség tagjait, hogy gyűjtsünk össze együtt ötleteket arra, hogyan lehetne még produktívabban kihasználni az egyébként elpazarolt időt.

Nagyon sok javaslat és hozzászólás érkezett, ezért kategóriákba rendeztem őket.

Produktivitás utazás közben

 • Szakmai könyvek, anyagok olvasása.
 • Blogposzt diktálása a telefonba: nem szeretsz utazás közben írni? Ne tartson vissza. Szerencsénkre ez már nem akadály, ha van telefonod vagy diktafonod.
 • Podcast, hangoskönyv minden mennyiségben.
 • Üres jegyzetfüzetbe ötletelés, inspirálódás: mindig legyen nálad egy kis méretű jegyzetfüzet. Nem tudhatod, hogy mikor jön meg az ihlet. Pár hete például a mozgólépcsőn világosodtam meg az egyik ügyfelem értékesítési csatornáival kapcsolatban.
 • Aktív kikapcsolódás: többen írtátok, hogy a sok munka mellett fontosnak tartjátok, hogy a pihenésre is legalább akkora hangsúlyt fektessünk, mint a fejlődésre. A feltöltődött agy pedig sokkal gyorsabban fog. 🙂

Multitasking

 • Főzés közben Ted talk-ok.
 • Fürdés közben hangoskönyv.
 • Sportolás közben podcast, hangoskönyv: imádom futás közben. Teljesen eltereli a figyelmemet és még tanulok is valami újat. Ha nem is podcastot teszek be futás közben, törekszem arra, hogy olyan zenét hallgassak, ami motivál és “sikeres vagyok/leszek” érzést vált ki belőlem. Például imádok Eminemet hallgatni miközben a kilómétereket falom. Képes elképzeltetni velem, hogy én vagyok a hős a filmben, aki az út elején tart, kűzd a sikerért és nem adja fel. Nagyon hiszek abban, hogy először fejben kell látni, hogy ki akarsz lenni. Ha a képzeletedben már megvalósítható, onnan már “csak” a munka hiányzik a megvalósításhoz.
 • “Lusta munka”: TV közben olyan feladatok, amik rutinból mennek, nem kell rajta gondolkozni. Én például a számlázással kacsolatos feladatokat szoktam ilyenkor elvégezni, ugyanis az adminisztráció gondolatától is kiráz a hideg. Így pedig ha tovább is tart, könnyebben rá tudom magamat venni (ne aggódjatok, a #tvmentes hónap alatt is számláztam, csak közben podcasttal boldogítottam magamat).

Nyelvtanulás “lopott” időben

 • Próbáljuk meg idegen nyelven megfogalmazni a mondatokat. Segíthet megőrizni az aktív nyelvtudásodat és gyakoroltat a nyelvek közötti váltásban.
 • Válasszunk ki napi öt szót, amit beleépítünk az aktív szókincsünkbe. Meg lehet tanulni akár napi 100 szót is, de biztosra veheted, hogy nem fog az eszedbe jutni a nagy része éles helyzetben. Legalábbis nekem nem jutna az eszembe. 🙂
 • Sorozatok nézése idegen nyelven. Ha nehezebben megy, akkor idegennyelvű felirattal. Az ismeretlen szavakat, kifejezéseket pedig szótárazzuk ki.
 • Tandem app. Szociális chat igényeinket kielégítheti és közben fejlesztjük a nyelvtudásunkat is.
 • Legyen mindig nálunk egy szótárfüzet, ahova feljegyezhetjük azokat a szavakat, amiket vagy nem ismerünk vagy nehezen jut az eszünkbe.

Ha legközelebb elkeserít az a gondolat, hogy annyi mindent csinálnál szívesen, de semmire sincs időd, gondold végig, hogy a napodban melyek azok a részek, amik “üresen” telnek és hogyan tudnád aktívabban kihasználni.

Írd meg az ötleteidet, javaslataidat a Facebook posztunk alatt. A cikket folyamatosan frissítjük. 🙂

 

 

június 28th, 2018 Kecskés D. Ágnes
About Agnes
Küldheted
Ugyfeleim
Kategóriák
Facebook
Instagram