fbpx
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Egy kanál minimalizmus – Hétköznapi boldogság #3

„A kevesebb néha több” – tartja nagyon helyesen a magyar közmondás. És valóban, ha körbenézel magad körül, biztos vagyok benne, hogy meg tudsz nevezni 5 olyan dolgot amire egyáltalán nincs is szükséged, mégis valami okból valaha megvetted (akinek nem inge, ne vegye magára – ha már minimalista vagy, akkor r-e-s-p-e-c-t!).

Az impulzív vásárlás által olyan ruhák, háztartási eszközök, kiegészítők kerülnek a kezeink közé, amiről mindig csak azt gondoljuk, hogy „jaj, majd egyszer biztos jó lesz!”. Tényleg? – Akkor már érdemes ezt a kérdést is feltenni: Tényleg egyszer a jövőben biztos jó lesz? És azért az egy alkalomért, ami nem is biztos, hogy bekövetkezik, akarod kiadni a kezedből a pénzed, amiért megdolgoztál?

Sokszor egyébként a nyolcvanadik megvásárolt pár cipő után még rosszabbul, még boldogtalanabbnak érezzük magunkat, pedig azért vettük meg az összes eddigit, hogy jobb kedvre derítsük magunkat. Hogy egy másik példát említsünk: ha túl sok csokit eszünk, valószínűleg nem fogjuk jobban érezni magunkat, csak dagadtabbnak. És akkor megint a negatív hatások lépnek előtérbe. A túlzott mértékű „fogyasztás” tehát sokféleképpen lehet káros a számunkra.

A minimalizmus, mint életforma nem mai dolog, de ahogy a konzumerizmus és a fogyasztói társadalom új magasságokba emelkedik, úgy lesznek egyre többen, akik az ellenkezőjét próbálják hirdetni. A YouTube-on számos olyan vloggerrel találkozhatunk, akik áttértek a minimalista szemléletmódra, és meg kívánják osztani a tapasztalataikat a nagyvilággal. És igazuk van! Az ember nem arra teremtetett, hogy birtokoljon mindent, amire csak rá tudja tenni a kezét. A túlzott birtoklási vágy – azon kívül, hogy egyáltalán nem egészséges – olyan szükségleteket fog kreálni számunkra, amiket sosem fogunk tudni kielégíteni. És nem, az a cipő nem fogja betölteni az űrt.

Minél kevesebb dolgot birtoklunk, annál kevesebb stresszel fog járni az életünk. Nem kell folyamatosan pakolásznunk, rendet raknunk a szekrényünkben, amikor kifolyik belőle a sok ruha. És ha már a rendrakásnál tartunk: attól, hogy a szemetet rakod rendbe, attól az még szemét marad. Nem kell folyamatosan arrébb raknunk azt a vázát, amit 3 éve vettünk meg, mert annyira szép volt, de még sosem raktunk bele virágot (tehát egy funkcióját vesztett tárgyról van szó).

Kevesebb cucc = kevesebb takarítás. Ennyire egyszerű.

De persze ne is essünk át a ló túloldalára sem! Nem kell egy darab pólóval és egy nadrággal leélnünk az életünket. Nem az a cél, hogy minél kevesebb legyen (vagyis, de egy bizonyos fokig, persze), hanem hogy csak olyan dolgaink legyenek, amiket tényleg használunk, hordunk, megeszünk. Vagy ahogy Nicholas Burrogh mondta: „A minimalizmus nem valaminek a hiánya. Egyszerűen csak a tökéletes mennyiség valamiből.”

Csatlakozz ebben a hónapban Te is hozzánk! Szanáljuk ki együtt a felesleges dolgokat az életünkből! De ne feledd, hogy ami Neked felesleges, az másnak hasznos is lehet, így gondolj az adományozásra is, elvégre mindjárt itt a Karácsony! Stresszmentesítsük a környezetünket, tisztítsuk ki a lakást, az irodát, a fejünket!

És igen, ez egy minimalista cikk, ezért spóroltunk a szavakkal is, de majd Elsa megmondja a tutit! 🙂

Marketing tippek, üzleti tanácsok, inspiráló gondolatok.

SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Hoi An Vietnám digitális nomád

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni. Hoi