fbpx
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Kifogásokkal az álmok ellen

Az ember mindig többet akar. Ennek köszönhetően tudtunk fejlődni az évezredek alatt. Az ember soha sem teljesen elégedett, ami nagyon jó, hiszen ez motiválja a fejlődést. Ez mind szép és jó. Vágyakozásig legtöbbünk el is jut, de a konkrét cselekvésig annál kevesebben. Aztán pedig az energiánkat a munka helyett kifogás-gyártásra pazaroljuk. Melyik könnyebb: három megoldással előrukkolni vagy három kifogással?

Kifogás-töri

Vizsgáljunk meg közösen, hogy hol is kezdődött az egész. A pszichológusok a felnőtt defektjeink okát sokszor a gyerekkorunkban keresik. Ezen a gondolaton tovább menve emlékezzünk is vissza, hogy amikor a szüleink vittek minket az oviba és elkéstünk, akkor szeretett édesanyánk, édesapánk hogyan reagált? Elmondták, hogy a valódi ok az, hogy reggel nem sikerült felkelniük? Vagy hogy egy reggeli vita miatt elhúzódott a készülődés? Nem! Gondosan elő volt készítve a szendvicsek mellé egy jó adag, bármikor elővehető kifogás. Menjünk tovább az időben. Tegye fel a kezét, aki általános iskolásként elkésett! Ilyenkorra már jól megtanultuk a leckét, hogy nem szabad azt mondani, hogy elaludtunk, fogjuk inkább másra! A postás! Upsz az egy másik kifogás sztori. A kutyám reggel lassan evett, mert előző este megette a házi feladatomat és ez megterhelte a gyomrát. Szegény eb! Az időben tovább menve nem, hogy csökkent volna a kifogások száma, de amellett, hogy folyamatosan növekedett és még növekszik is, egyre szofisztikáltabb hazugságokkal hitegetjük első sorban saját magunkat. Mert valljuk be, gyomorbavágóan fájhat, ha beismerjük, hogy valami nem volt elég fontos azért, hogy kűzdjünk vagy nem voltunk elég jók. Az önbecsülésünk ezt nehezen tudja megemészteni.

Tipikus kifogások

 • Azért elviselhetetlen a személyiségem, mert a kiskori hörcsögöm, Muki elvesztése után nem tanultam meg, hogy hogyan kell kötődni.
 • Azért nem beszélek nyelveken, mert nincsen nyelvérzékem.
 • Utálom a munkámat, de nincs más lehetőségem.
 • Nem mentem át a vizsgán, mert túl sok dolgom volt egyszerre. #netflix
 • Nem segítek másoknak, mert nekem sem segített senki.
 • Azért nem vett el feleségül/köteleződött el mellettem, mert nem volt “kész” rá.
 • Nem sportolok, mert fájnak a térdeim
 • Nem olvasok könyveket, mert nincs időm.
 • Nem hívom el azt a srácot/férfit randizni, mert az a férfiak dolga. #wtf

Azt hiszem a bullshit detektorunk kellően kiakadt. Kommentben írjátok meg a Ti kedvenceiteket!

Konkrét célokat tűzz ki

Ábrándozni lehet ködös álmokról, de elérni őket konkrét célkitűzés nélkül már nehezebb. Vegyünk át egy példát közösen.

Álom: rocksztár akarok lenni

Konkrét, elérhető célok:

 • találj bandatagokat
 • 3 belvárosi gig 6 hónapon belül
 • 1000 social media követő
 • 500-an hallgatják a számaimat spotify-on egy éven belül
 • meghívnak a Szigetre koncertezni a feltörekvő együttesek között
 • első album
 • rádióban játszák a zenéimet
 • megjelennek az első sponzorok

Érdemes reális célokat kitűzni. Ha túl magasra teszed a lécet, akkor úgy fogod érezni, hogy neked semmi sem sikerül. Ne értsd félre, tedd a lécet magasra, de ne elérhetetlenre!

Csináld, ne próbáld

Klisé Yodától idézni, de abszolút igaza van. Próbálgatni nem érdemes. Két lábbal és teljes szívvel lehet csak kideríteni, hogy mire is vagy igazán képes! És ami még fontosabb, mire nem! De ne keseredj el, ha nem jön össze elsőre! Nem a hibáktól fogod magad igazán rosszul érezni, hanem attól, ha nem is adod meg magadnak a lehetőséget a hibázásra. Az a probléma, hogy az egész világ úgy van berendezkedve, hogy ha nem sikerült valami, akkor akár el is áshatod magad. Mindenhol hemzsegnek a hiba-alázók, mai nevükön trollok. Ezek az emberek viszont ahelyett, hogy saját magukon dolgoznának, építenének valamit, más álmait próbálják lerombolni. A Te döntésed, hogy hagyod-e!

Motiváció

Oszd meg másokkal is a céljaidat, projektjeidet, ötleteidet. Már csak azért is dolgozni fogsz rajtuk, hogy a következő találkozás alkalmával beszámolhass a fejleményekről! Ha pedig nem tettél semmit a cél érdekében és kimondod magadnak és másoknak is kifogáskeresés nélkül, hogy nem haladtál semmit, megadhatja az extra löketet, ami végre elindít a megvalósítás felé.

Ez a hónap szóljon arról, hogy vállaljuk fel ha nem sikerült valami, tegyünk a céljainkért, ne vesztegessük az időnket fölösleges magyarázkodásra, hanem a hibáinkból tanulva fejlődjünk!

Marketing tippek, üzleti tanácsok, inspiráló gondolatok.

SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Hoi An Vietnám digitális nomád

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni. Hoi