fbpx
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Mindfulness a jelenedért – Hétköznapi boldogság #2

A hétköznapi boldogság kihívás azoknak jött létre, akik szeretnének apró változtatásokkal fejlődni és egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élni.

Átadni magunkat a kávézás örömének minden érzékszervünkkel, miközben nem kattogunk a következő meetingen. Pusztán a légzésünkre figyelni a piros lámpánál a forgalom miatti panaszkodás helyett. Valóban a másikat hallgatni egy beszélgetés során, új értelmet felfedezve a mondanivalójában a testtartása és a hanglejtése alapján.

A fenti csak néhány példa a mindfulness hétköznapi alkalmazására, a lista végeláthatatlan és a jó hír: teljesen személyre szabható. Naponta megszámlálhatatlan inger ér bennünket és értesítések, telefonhívások, teendők egész armadája versenyez a figyelmünkért. Ennek tükrében nem csoda, kezd egyre népszerűbbé válni a figyelemnek egy sokkal fókuszáltabb módja, a tudatos jelenlét. A mindfulness magyar elnevezésében benne van a lényeg: jelen lenni az itt-és-most-ban, megengedni a pillanatnak, hogy az legyen, ami, ítélkezésmentesen, nyitott kíváncsisággal.

Mindfulness történelem

A mindfulness gyökerei a buddhizmusból erednek, ugyanakkor a buddhista szerzetesek több ezer éves, meditációval megszerzett tudását és gyakorlatát öntötték a mai modern módszerek olyan formába, amelyet korunk embere is bátran beépíthet az életében, és nem szükséges egy monostorig zarándokolnunk.

Mindig is kíváncsi embernek tartottam magam, aki nehezen mond nemet, ha valami újat tanulhat, és akkor érzi jól magát, ha legalább három területen dolgozhat egyszerre.

Ebből következik, hogy a munkámban is sok különböző „cintányér” pörgetek, így régóta kerestem valamit, ami segít visszatalálni a középpontomba és kiegyensúlyozottá tesz akkor is, amikor csapkodnak a hullámok a fejem felett. Így bukkantam a mindfulnessre, először az étkezésen, majd a sütésen keresztül, ma pedig már aktívan keresem, hogy lehet minél több helyzetben gyakorolni.

Számos pozitív hatása van fizikai és mentális egészségünkre is: a robotpilóta üzemmód kikapcsolásával csökkenti a stresszt, mivel automatikus, zsigeri reakciók helyett jobb válaszokat adhatunk a felmerülő helyzetekben; javítja immunrendszerünk ellenálló képességét, kiegyensúlyozottabbá válhatnak társas kapcsolataink is, továbbá hatékonyan alkalmazzák a depresszió és a szorongásos tünetek kezelésében is.

Amikor a mindfulnessről beszélek sokan megkérdezik: „Na jó, de kinek van erre ideje?”

Pedig a cél pont az, hogy ne egy újabb teendő legyen a listánkon, sokkal inkább szemléletmód: figyeljünk valóban arra, amivel foglalkozunk, kapcsolódjunk érzéseinkhez, gondolatainkhoz elfogadással és nyitottsággal, a kezdők szemléletét alkalmazva pedig hagyjuk meglepni magunkat a rutin feladatok végzése során is. Nem tudunk minden helyzetet kontrollálni, egy dolog azonban mindig a mi kezünkben van: hogyan állunk az adott szituációhoz.

A következő tevékenységek remek lehetőséget adnak, hogy már ma kipróbáld:

Légzés

A mindfulness alapja a tudatos légzés, amely segíti összekötni a testet, szellemet és a lelket. Előnye, hogy mindig „kéznél” van és kivétel nélkül csak a jelenben végezhetjük: testtartásunk legyen méltóságteljes, mégis kényelmes; vegyünk egy mély lélegzetet, figyeljük meg a beáramló levegő útját, majd fújjuk ki ugyanilyen lassan. Közben vegyük észre, milyen érzetek, mozgások figyelhetőek meg testünkben és hogyan alakul közérzetünk 1-2 perces gyakorlás után.

Étkezés

Keressünk egy nyugodt, csendes helyet és tegyünk el minden zavaró tényezőt a környezetünkből. Kérdezzük meg magunktól, valóban éhesek vagyunk, és ha igen, mire van most szükségünk? Ha választottunk, fedezzük fel minden érzékszervünkkel az ételt, haladjunk apró falatokkal, miközben odafigyelünk az ízekre, hangokra, textúrákra. Rágjunk meg minden falatot legalább 20x, és szánjunk legalább 20 percet az étkezésre.

Séta

Szálljunk le egy megállóval hamarabb és fókuszáljunk lépteinkre, tempónkra, a környezetünkre. Milyen új részleteket találsz az ismerős útvonalakon?

Főzés

Hagyjuk magunk mögött a nap történéseit, vegyük észre a színek és ízek kavalkádját, az alapanyagok sokszínűségét. Köszönted meg a kezeidnek, hogy ilyen ínycsiklandó fogásokat komponáltak.

Te mivel bővítenéd a listát? A mindfulness gyakorlása olyan, mint az izmaink edzése, minél többet többet foglalkozunk vele, annál jobban megy.

Marketing tippek, üzleti tanácsok, inspiráló gondolatok.

SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Hoi An Vietnám digitális nomád

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni. Hoi