Három napos böjt kihívás | 1. nap

A fasting, mint szokás nem újkeletű hagyomány és ha belegondolunk, akkor majdnem minden vallás szerves része a böjt, a megtisztulás. Dr Jason Funk, az elhízás kódja című könyv szerzője szerint, az emberiség már rég kihalt volna, ha a napi háromszoros étkezés megvonása leépítené a szervezetet. Szerencsétlen ősember, akkor hogyan vánszoroghatott volna el a legközelebbi bogyósbokorhoz?

A böjtölés előnyeiről és hátrányairól milliónyi cikket, könyvet lehet olvasni. Az utóbbi három könyben, amit olvastam, The obisity code, Tools of Titans, 4 hour body, ódákát zengenek az előnyeiről. Dr. Jason Fung, többek között azt a remek tulajdonságát emeli ki, hogy segít az inzulin szint rendben tartásában, hiszen az inzulin okozza az elhízást. Na most ezzel a mondattal lelőttem a poént, de kérlek ettől függetlenül olvasd el, mert tudományos alapon vezeti le, hogy mi mit okoz az emberi szervezetben és ami nekem különösen tetszett, hogy csak emberi kísérleteket használva magyaráz, hiszen szerinte nem vagyunk patkányok. Szerintem sem. A másik előnye, hogy a fasting úgy nevezett growth hormon szint is felemeli, aminek a termelése a kor előre haladtával csökken, így ha évente párszor beiktatunk néhány kajamentes napot, Fung szerint lassíthatjuk az öregedést. Ezek a közvetlen egészségügyi előnyei, azonban engem természetesen ennél is az fogott meg igazán, hogy sokan számoltak dicsérték a böjt alatti fókuszáló képességüket. Ráadásul, mivel kimarad mindenféle étkezés, akkor alsó hangon is 2-3 óra (vagy csak én eszem lassan? :D) szabadul fel a napból.

Ha mélyebben érdekel a téma vagy ki szeretnéd próbálni, akkor mindenképpen keress rá az interneten, olvass el szakirodalmat a témában, hogy el tudd dönteni, hogy neked való-e. A pudding próbája pedig az evés.. bár böjtölésnél, lehet, hogy nem teljesen helytálló a hasonlat. Én úgy gondolkozom, hogy addig nem formálhatok véleményt, extrém esetektől eltekintve, ameddig ki nem próbáltam. Így kezdtem bele a vegán étrendbe is. Nagyon sok pozitívumot hallottam róla, az egészségem pedig akkoriban romokban hevert, úgyhogy adtam neki 30 napot. Már két hét után világos volt, hogy többet önszántamból nem veszek magamhoz állati eredetű ételt. Na de térjünk vissza az eredeti témához: fasting. Ha egészségügyi problémával, pl cukormetegség, inzulinprobléma, szívbetegség stb kűzdesz, ami rendszeres gyógyszeres kezelést igényel, orvosi tanács, hozzájárulás nélkül ne próbáld ki.

Sok féle fasting fajta létezik, vannak akik 24 órás böjtöt tartanak, vannak, akik több napig vagy akár hétig is megvonják maguktól az ételt. Szerintem, ami a leginkább, hosszabb távon fenntartható az az úgy nevezett Intermittent Fasting, amikor egy bizonyos időintervallumba kell besűrítened az étkezést. Például 8 órád van az evésre és 16 órán keresztül kell böjtölnöd. Google elmondja neked a többit is 🙂 Én a három napos böjtöt próbálom ki és ha bejön, akkor negyed évente egyszer be fogom iktatni.

Mielőtt belekezdek a mai élménybeszámolóba, elöljáróban elmondom, hogy én vagyok az az ember, aki szinte soha, semmilyen körülmények között nem hagy ki egy étkezést, hacsak nincs rákényszerítve. Sosem értettem meg azokat, akik csak úgy éhgyomorral végig tudnak dolgozni egy egész délelőttöt. Hogy lehet úgy hatékonyan dolgozni? Imádom a reggeli rutinomat, a kis zabkását, a mandulatejes kávémat, a pohár vizemet és azt, hogy abban az időszakban nem zavar senki, nem dolgozom csak arra fókuszálok, hogy mennyire finoman omlik a számban a fahéjas banános zabkása, amit a kellően mandulatejes-koffenes gyönyörrel öblítek le, majd frissítem fel magamat a kellemesen hűvös pohár vizemmel. Igen, amikor ezt a cikket írom, kissé rámjött az inger, hogy álljak fel és zabáljam ki a hűtőt.

Ma reggel 6-kor keltem fel és már akkor korgott egyet a gyomrom, szerintem csak a félelemtől, mivel tegnap este utolsó vacsora gyanánt indiai madras curry-t ettem naan kenyérrel, tehát nem egy könnyű vacsoráról volt szó. Érdekes, hogy ilyen korán egyébként sosem vagyok éhes, mert minden nap reggel 9.30 és 10.00 között reggelizem. Mindig. Kivéve természetesen ma. A napomat crossfit edzéssel kezdtem, ami hát nem a legkönnyebb sportok közé tartozik, de hát úgy kezdtem bele a három napba, hogy mindent a szokásos rutinom szerint fogok csinálni csak étkezés és az esti egészségügyi pohár vörösbor nélkül.

Az edzés ismét szuper volt, nagyon jól esett. Ezt most azért írom le, mert kiváncsi leszek, hogy holnap reggel hogy fogom bírni a futást és szerdán milyen lesz a crossfit két nap böjt után. Edzés után a KAPTÁRból dolgoztam, tisztes távolságot tartva a hűtőtől. Az első éhség hullám 11.43-kor tört rám, amikor a közösségi iroda tagjai kezdték behordani a finomabbnál finomabb falatokat. Csak a szagtól többszörös ízorgazmus robbant fel a szám, torkom és gyomrom tájékán. Ekkor még nem tudtam, hogy ez csak az előjáték lesz…A párommal az egyik közös szokásunk, hogy ebéd után kimegyünk sétálni a környékre kb 15-20 percet. A mai nap ebből közel 40 perces séta lett, mivel nem “vesztegettük” az időt evéssel. Választhattunk volna kevésbé gasztro utcát a király utcánál a böjt sétánkhoz, de arra nem számítottam, hogy minden második lépésnél megcsap egy-egy különlegesebb ízbomba. Végül az segített, hogy vettünk két kávét, egy espresso-t és egy americano-t elvitelre. Majd folytattuk a sétát. A séta végére eltűnt az éhség (VÉGRE!). Érdekes, hogy az éhség hullámokban tör az emberre és idővel emúlik. Minden újabb éhségrohamnál az vígasztalt, hogy nemsokára úgyis vége és megint normálisan fogom magamat érzeni. Hamarabb elmúlik, ha megiszol egy csésze teát vagy egy pohár vizet. Az is segített ma, hogy egész nap dolgoznom kellett, így időm is kevés volt a gyomrom felett siránkodni. Sokan hétvégén próbálják ki, de szerintem bennem nincs annyi önerő, hogy hétvégén ellent tudjak állni a finom falatoknak. Most éppen este 7 óra van, nem vagyok éhes, viszont várom már, hogy 9-et üssön az óra, amikor aludni megyek, mert őszintén szólva, ma már nem szeretnék folyamtosan ellenállni a kísértésnek. Ma még befejezem ezt a cikket, dolgozgatok még, aztán jó esetben alszom is. Hozzáteszem, hogy nem az energiahiány miatt fekszem le korábban, hanem mert többen is tanácsolták, hogy a böjt alatt érdemes többet aludni, hogy másnap feltöltötten kezdjem a reggelt.

Mindent összevetve, nem volt kis kihívás nemet mondani az ételre, de őszintén szólva sokkal könnyebben ment, mint gondoltam. Egyáltalán nem szédültem, nem fájt a fejem, hatékonyan tudtam dolozni. Kiváncsian várom a holnapi napot!

 

február 25th, 2019 Kecskés D. Ágnes
About Agnes
Küldheted
Ugyfeleim
Kategóriák
Facebook
Instagram