Hétköznapi boldogság

Alapvetően egy boldog és kiegyensúlyozott embernek tartom magamat. Nem panaszkodhatom, hiszen megvan majdnem mindenem, amire valaha is vágytam. Mégis gyakran azon kapom magamat, hogy elégedetlen és ingerlékeny vagyok.

Sok hasonló cipőben járó emberről hallottam már, az interneten rövid kereséssel rengeteg ilyen bejegyzést lehet olvasni. Mi ez? Talán valami népbetegség? Arra vagyunk kárhoztatva, hogy örökké elégedetlenek legyünk, még akkor is, ha a világon semmi okunk nem lenne panaszkodni? A válasz: NEM. Ugyan rengeteg a hasonló példa, mégis találunk olyanokat is, akik valamit jól csinálnak. Például a skandinávok. Akkor mi az, ami nekik megadatik, és nekünk nem?

A mai rohanó világban szinte elvárás, hogy mindig mindenról tudjunk, hogy mindig a legfrissebb infók birtokába kerüljünk. Éppen ezért szeretnénk mindig többet. Azonban kutatók is bebizonyították, hogy a lassítás a kulcs a kiegyensúlyozottsághoz és a hosszú élethez. Vegyük csak példának a grönlandi cápát. A többi tengeri ragadozóval ellentétben egyáltalán nem úszik gyorsan, a “gyors” nála a 3 km/h, ami egy ember gyaloglótempójának felel meg. A grönlandi cápa, talán lassúságának és stresszmentes életének köszönhetően, akár 200 évig is elél (bár ez nem hivatalos adat, hiszen alig tudunk valamit róluk). Az állat mintájára, talán nekünk is vissza kellene vennünk a tempóból és inkább a “lassan járj, tovább érsz” elvét követve élni a mindennapjainkat.

grönlandi cápa

Ilyen gondolatok közepette fogtam Gretchen Rubin – Happiness Project című könyvét, ami az írónő saját boldogság projektjének a történetét meséli el. Már a legelején azonosulni tudtam a szerzővel, hiszen ő is hasonló cipőben járt, mint én. Aztán elgondoltam, mi lenne, ha én is egy saját boldogság projektet dolgoznék ki, de úgy, hogy azzal másoknak is segítek. Így fordítottam “magyarra” a Happiness Project című könyvet – nem a nyelvet tekintve, hanem a mentalitást – és megszületett a Hétköznapi Boldogság elnevezésű projekt.

Nem hiszek a radikális változásokban és abban sem, hogy folyamatosan felhőtlenül boldognak kell lenni, abban viszont igen, hogy javítani lehet az általános közérzeten. Az az ember, aki pedig jól érzi magát a bőrében, jobban is tud teljesíteni. Viva lá boldogság és produktivitás!

Boldogság a gyakorlatban – Miről is fog szólni?

Minden hónap első napján készül egy ismertető blogposzt, illetve a hónap folyamán is kaptok gyakorlati tanácsokat és tippeket, hogy milyen apró változtatásokkal fejlődhettek az adott témában. A hónap végén pedig megosztom veletek, hogy milyen hatással volt az én életemre. Szeretném viszont megismerni a Ti történteteiteket is! Osszátok meg a tapasztalataitokat a #hetkoznapiboldogsag hashtaget használva Instagramon, én pedig eljuttatom a közösséghez.

Csatlakoznál? Ne maradj le, iratkozz fel a hirlevelemre, hogy első kézből értesülj a legfrissebb tartalmakról!

 

Hétköznapi boldogság kihívások 2018 – 2019

2018 Szeptember – A panaszkodás művészete

2018 Október – Mindfulnessel a jelenedért

2018 November – Kifogásokkal az álmok ellen

2018 December – Egy kanál minimalizmus

2019 Január – Testi-lelki megújulás

augusztus 31st, 2018 Kecskés D. Ágnes
About Agnes
Küldheted
Ugyfeleim
Kategóriák
Facebook
Instagram