fbpx
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Miért és hogyan használjuk az UTM tag-eket

A “Hogyan induljunk el online marketingesként” c. cikkemben korábban már kitértem az utm tag-ek fontosságára és részben a használatukra is, viszont úgy gondolom, hogy ez a téma több figyelmet igényel.

Ha élőben találkozunk, ne kérdezd meg, mert mindig rá kell erre keresnem, de az UTM a Urchin Tracking Module rövidítése.

A Budapest Hikers projektem példáján keresztül fogom bemutatni a használatát.

Hogyan hozz létre UTM kódot?

Kétféle módszert szoktam ajánlani.

  1. Google UTM builder: https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/
  2. Excel: létrehoztam egy excel file-t kattints ide és másold ki a kódot.

Én az exeles megoldást javasolom majdnem minden esetben, mivel, főleg ha több kampányt indítasz, sokkal átláthatóbb, könnyebben követhető és utm sorozatgyártásra is alkamas.

Hol használd ezeket a tag-eket?

Budapest Hikers utm tag-ek

A válasz egy szóval: mindenhol. A Budapest Hikers esetében én a következő helyeken szoktam utm-mel mérni az eredményeket.

  • Facebook esemény ticket résznél
  • Facebook esemény leírásánál
  • Facebook oldal book now button és a cover fotónál a kép címénél
  • Facebook product-nál
  • Meetupon az esemény leírásánál
  • Instagramon a weboldal megadásánál

Ezek az alap helyek ahol használom, ezen felül természetesen minden posztnál, amit terméklinkkel osztok meg vagy kampánynál, amit indítok.

Így mérni tudom, különösen a sima posztoknál (mert a kampányoknál fel van állítva egy fb esemény, ami méri a kampányból érkező eredményeket, de a posztoknál az utm tag-el követem az eredményeket).

Fontos azt is észben tartani, hogy ha pl a konverzió mérése a cél, akkor nem mindig tudjuk pontosan meghatározni, mert előfordul, hogy valaki rákattint a szuper posztodra a Facebook oldalon, viszont tegyük fel egy nappal később vásárol csak. Elég kevés az esély arra, hogy visszamegy a posztodra és az utmlinkel várásol, hanem a döntő többségben közvetlenül a weboldaladra fog menni, és a vásárlást ilyenkor az organikus találatokhoz fogja sorolni az Analytics.

A kampánynál ez nem jelent problémát, hiszen az eseményekkel mérünk (Facebook ads – fb események, Google ads – Analytics esemének), és az események a sütik segítségével később is az adott kampányhoz tudják rendelni az eredményt.

Amit viszont gyönyörűen és pontosan mérhetsz, hogy a posztból érkezők mennyi időt töltöttek az oldalad/cikked olvasásával, hányan hagyták ott rögtön az oldaladat (bounce rate), és hány új érdeklődőt szereztél a poszttal. Ezek mind olyan metrikák, amik a poszt és a weboldalad/cikked minőségét mérik.

Éppen ezért az összes ügyfelemnél, ahol blogolok, csak utm tag-es cikket osztok meg.

Mire jó még?

Ha megnézdted a Budapest Hikers UTM tag-es táblát, akkor feltűnhetett, hogy a forrás a facebook.com, meetup.com és instagram.com. Az utm tag-ekkel gyönyörűen külön tudod választani és mérni az adott platformokról érkezőket posztonként, termékenként stb.

Hol találhatod meg a Google Analyticsen belül?

Acquisition –› Campaigns –› All Campaigns

Meggyőztelek? 🙂 Akkor másold ki az utm tag-es excel táblát és gyártásra fel!

 

 

Marketing tippek, üzleti tanácsok, inspiráló gondolatok.

SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Hoi An Vietnám digitális nomád

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni. Hoi