fbpx
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Üzleti leckék a Keresztapából

Bizonyára mindannyian ismeritek Coppola híres filmjét, a Keresztapát. Generációk nézték végig 3 részen keresztül hogyan vált Michael-ből igazi üzletember-maffiózó. Néhány napja ismét megnéztem a legendás klasszikust egy kicsit más szemmel. Lássuk milyen üzleti lecéket tanulhatunk Corleone-től.

Egy maffia család működése sokban hasonlít a cégvezetéshez, íme a kedvenc példáim:

Hűség

Lucát, Don Vito Corleone első számú verőemberét az első részben ismerhetjük meg, Corleone lányának esküvőjén. A Keresztapa a sűrű napja ellenére, a lánya esküvője napján osztatlan figyelmével tüntette ki Lucát és fogadta el jókívánságait. A kölcsönös tisztelet pedig a hűség alapja.

Csapaton belüli összhang

Már a film elején kiderül, hogy az idősebbik fiúnak nincs sok üzleti érzéke, azonban biztosan csak akkor látjuk, hogy nem lesz belőle igazi Don, amikor az üzleti találkozón nyíltan ellent mondd a Keresztapának. Fontos, hogy a tárgyaláson a partnerek előtt összhangot, egységet mutasson a csapat.

Kapcsolati tőke, network

A Keresztapa egyik legnagyobb ereje a befolyásos emberekből álló közeli “barátaiban” rejlik. Nem bíztatok senkit itt semmilyen immorális pénzáramlásra, arra viszont igen, hogy fektessetek hangsúlyt a network építésére.

Mennyit ér a szavad?

Minden ember annyit ér, mint a szava. Az 5 család találkozóján az alku azért születhetett meg, mert Corleone szavában bíztak.

Mindig legyél felkészült egy találkozó előtt

Tom, a Keresztapa consigliere-je a fontosabb találkozók előtt mindig megosztotta az összeszedett információkat a partnerekről, így felkészülten érkezhettek tárgyalni.

Ajándékok jelentősége

Az első részben két jelentőségteljes csomag is gazdát cserélt. Az egyik a szicíliai szokás szerint küldött döglött hal volt, a másik pedig a levágott lófej. Az itt tanult lecke nem az, hogy a következő utatok a henteshez vezessen, hanem hogy érdemes időt szánni az alkalmohoz illő ajándék kiválasztására.

Az öt család találkozója

Válságos időben összeült az 5 család, hogy egy mindenki számára előnyös megoldást találjanak együtt. Sok leckét tanulhattunk ebből a jelenetből. 1. érdemes ismerni a hasonló területen tevékenykedőket. 2. ha túl nagynak bizonyul a torta, oszd meg és uralkodj.

Ti milyen leckéket tanultatok a filmből? 🙂 Írjátok meg kommentben!

Marketing tippek, üzleti tanácsok, inspiráló gondolatok.

SE TÖBB, SE KEVESEBB.

Hoi An Vietnám digitális nomád

Vietnámi kalandok Hoi An városában

Hoi An, a digitális nomád kalandozásunk harmadik állomása , Koh Lanta és Phuket után. Utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy Bali helyett Vietnámot szeretnénk először felfedezni. Hoi