Szlafkai Éva szerelemprojekt receptje

Mi kell ahhoz, hogy olyan projektek mögé álljunk, amelyekben teljes mellszélességgel hiszünk? Sőt! Mi kell ahhoz, hogy magunk legyünk ezeknek a projektek kezdeményezői és hozzunk létre valami olyan, amely mind magunknak, mind másoknak is értéket teremt? Az ilyen projekteket hívjuk szerelemprojektnek. Nézzük, melyek a legfontosabb lépések, amelyek elvezetnek hozzá.

Nem tudom a siker receptjét. Pontosabban a tiédet nem tudom, a magamét nagyon is pontosan. Szabadúszóként számos szerelemprojektet viszek. Vagyis csak azt. Ebből a tapasztalatból merítek ahhoz a 3 fontos lépéshez, amelyet érdemes meglépned, ha te is a saját utadat szeretnéd járni. Legalább néhány projekt erejéig.

Mielőtt bármi is lépsz, a legfontosabb, hogy tisztázd az alapokat. Naná, hogy önismeretről van szó, hiszen ez az énmárkaépítés alapja. Ezeket a kérdéseket mindenképpen tedd fel, hogy megtudd, mi jelenthet majd számodra szerelemprojektet:

  • Miben hiszek?
  • Miből épül fel az értékrendszerem?
  • Mi az, amit imádok csinálni, amikor az idő elrepül, miközben beleveszek a folyamatba?
  • Mi a szupererőm, ami kiemel a tömegből?
  • Melyek azok a tevékenységek, amelyek hobbi, munka és pénzkeresetet metszetbe is tartoznak?
  • Milyen ügyeket tudok hitelesen képviselni, amiben majd mások is hihetnek, mi teremt mások számára is értéket, amit én tudok nyújtani?
  • Ezek tudatában mik a lehetőségeim, milyen veszélyekkel kell szembenéznem, illetve mik az erősségeim és gyengeségeim (SWOT)?

Ha ezeket tisztáztad, jöhetnek a további lépések, amelyeket tetszés szerint léphetsz meg.

  1. Keress társat!

A magányos zseni mítosza már régen elmúlt, nem kell minden teendőt egyedül a nyakadba venned. Nyilván, te tudod a legjobban, mit akarsz csinálni, de sokkal hatékonyabb leszel, ha mást, másokat is bevonsz a folyamatba. Ha nem szeretsz csapatban dolgozni, akkor elég, ha csak egy embert, egy társat szerzel magad mellé, a kreativitásról szóló szakkönyvek szerint úgyis ez a tökéletes felállás. Nekem is ez vált be. Keress egy olyan embert, akinek hasonló az értékrendje és hasonló dolgokban hisz, ám más tevékenységekben jó, mint te. Ezáltal remekül kiegészítitek egymást. Ötleteljetek, hogy miben tudnátok valami klasszat alkotni, milyen piaci résbe tudok bemászni, hogy valami szuper dologgal töltsétek meg, és ami persze nemcsak nektek, hanem a társadalom számára is hasznos. Nekem ilyen páros projektem a Womenspiration reggelik és a Nők az útON podcast csatorna.

  1. A belső motiváció hajtson!

Nyilván elégedett munkavégzésből nem lehet kenyeret venni a boltban, de ne a profitcél hajtson elsősorban. Daniel Pinktől is tudjuk, hogy nem a pénz fog elsősorban motiválni, hanem a szabadság, a fejlődés/önfejlesztés, szakmai igényesség és a célodba vetett hitt. Ha ennek mentén találod ki és építed fel a projektedet, akkor nagy eséllyel sikeres lesz és melléktermékként majd a profit is megjelenik. Ráadásul a brutál hajtóerőt biztosító belső motiváció olyan munkatempót fog diktálni neked, amilyen elszántan korábban soha, semmilyen projekten nem dolgoztál. Számomra ilyen a Szikra magazin (365letszikra.hu blogom).

  1. Fejleszd magad a gyakorlatban is!

Nyugodtan megteheted, hogy sutba dobod az iskolai papírodat, és olyan dologgal foglalkozol, ami akár teljesen más, ám nagyon érdekel. Mi tartana vissza? Ha kiégtél a jelenlegi munkádban, vagy vannak olyan területek, amelyekre mindig áhítoztál, de szülői nyomás vagy más elvárás miatt nem arra mentél, akkor itt az idő, hogy kipróbáld magad. A korábbi tudásod sem fog elveszni, szóval ne hidd, hogy elvesztegetett idő volt. Az a tapasztalat, ismeretség és út, amelyet előtte jártál mind beépül a munkádba, személyiségedbe és segíteni fog téged az (új) utadon. Az a fontos, hogy képezd magad folyamatosan bármilyen módon (tanfolyam, autodidakta, szakemberek, könyvek stb.), tudj meg minél többet az adott területről, új szakmádról, és még mielőtt elérted volna a “Tökéletesen tudok mindent és stabilnak érzem a tudásom” állapotot, lépj ki a piacra és teszteld, teszteld, teszteld! Gyakorold! Mert ezt az állapotot máshogy sohasem fogod elérni. Igazából nem is fogod, mert mindig van mit tanulni. 🙂 De épp ez adja az önmegvalósítás szabadságát. Én így voltam a webdizájnnal, ami az egyik legsikeresebb területemmé vált.

Mára kreatív szakemberként eredeti közgazdász-marketinges szakmám után szabadon csak szerelemprojektekkel foglalkozom. Ez az, ami megfűszerezi a mindennapokat és kreatív potenciállal tölt fel. Ajánlom a receptet neked is! 🙂

Szerző: Szlafkai Éva, kreatív szakember | 365letszikra.hu

július 13th, 2018 Kecskés D. Ágnes
About Agnes
Küldheted
Ugyfeleim
Kategóriák
Facebook
Instagram